Провальна десятка: топ-10 невиконаних обіцянок політиків з початку 2015 року

Рейтинги, електоральні симпатії, прагнення здаватися краще, ніж є насправді – все це змушує український політикум з року в рік обіцяти «золоті гори» простим українцям. А суспільство вірить, або, принаймні, намагається вірити, сподіваючись на обіцяні покращення життя «вже завтра».

От тільки з кожним черговим «обіцяв, але не зробив» ми все більше розчаровуємось у своїх «рятівниках». «Слово і Діло» вирішило зібрати 10 важливих, на нашу думку, обіцянок, які з початку 2015 року встигли дати можновладці, але з якоїсь причини не змогли виконати обіцяне.

Почнемо з міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який на початку року запевнив, що «найближчим часом» в Україні буде створена нова система карного розшуку. Минуло вже більше півроку, а «найближчим часом» все ніяк не настане: в МВС «Слову і Ділу» повідомили, що, станом на 7 вересня, у Департаменті карного розшуку досі триває розробка відповідних нормативно-правових актів.

Не виконав свою обіцянку і радник Авакова, народний депутат Антон Геращенко, який за аналогічний період обіцяв, але так і не зареєстрував проект закону про імпічмент Президента України.

Тезка Антона Юрійовича, нардеп Ірина Геращенко також провалила одну з найбільш значущих, на наш погляд, обіцянок. Зокрема, в травні парламентарій запевнила, що питання призначення віце-прем'єр-міністра з європейської інтеграції буде вирішене... «найближчим часом». Що в результаті? Станом на 2 вересня віце-прем'єр-міністр з питань євроінтеграції не призначений, а у Верховній Раді навіть немає проекту постанови про таке призначення.

Лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко тричі не дотримав свого слова.

Ляшко божився, що фракція його партії ні в якому разі не вийде з парламентської коаліції. Результат ми знаємо. Також у березні нардеп запевняв, що глава Нацбанку Валерія Гонтарєва «скоро піде у відставку». Тут теж без коментарів. Попіарився Ляшко і на тарифах, коли в квітні пообіцяв внести постанову про зменшення цін на комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня. Станом на 9 вересня жодного такого проекту постанови, запропонованого фракцією «Радикальної партії», у Верховній Раді зареєстровано не було.

У липні країну сколихнули криваві події у Мукачеві, де представники «Правого сектора» влаштували перестрілку на території спортивного комплексу, що належить місцевому нардепу-мажоритарнику Михайлу Ланьо. Народний депутат Віктор Балога, який багато років негласно керує регіоном, пообіцяв, що зробить все для того, щоб винні у стрільбі в місті Мукачево були покарані. На даний момент слідство продовжується, ідуть суди, а до реальної відповідальності так ніхто і не притягнутий.

Популістська заява прем'єр-міністра Арсенія Яценюка про підвищення соцстандартів для українців з 1 вересня також заслужено отримала статус «не виконано». Як відомо, тільки наступного тижня Верховна Рада розгляне відповідну постанову уряду.

Відзначився невиконаними зобов'язаннями і Президент України Петро Порошенко. Зокрема, Глава держави не стримав своє слово щодо появи перших детективів Національного антикорупційного бюро в червні. Перші 70 детективів НАБУ були набрані тільки в кінці серпня, повідомив глава Бюро Артем Ситник. Також Порошенко не зміг звільнити в обіцяні два тижні 300 суддів.

Підбиваючи підсумки відзначимо, що даний список є лише вершиною айсберга безвідповідальності українського політикуму. Водночас, не варто забувати і про десятки виконаних зобов'язань тих, кому ми довірили будувати нашу країну. Дійсно, «слуги народу» вміють не тільки чесати язиками, втім, як показує практика, саме це у них виходить найкраще.

Роман Калініченко, за матеріалами «Слово і Діло»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО