Арсеній Яценюк vs українці: хто переможе?

Згідно з проведеним Міжнародним республіканським інститутом IRI (США) соціологічним опитуванням, половина українців незадоволена роботою прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. 52% респондентів вважають діяльність глави уряду категорично незадовільною. «Слово і Діло» вирішило розібратися, чим Яценюк не догодив громадянам України.

Соціальне дно

Як повідомляє IRI, станом на липень 2015 року повністю підтримують дії прем'єра тільки 1% українців. Частково задоволені роботою голови Кабміну всього 10%. Дещо розчарувалися у Яценюку і його уряді 32%, і 52% громадян країни цілковито незадоволені роботою Арсенія Петровича.

У порівнянні з попереднім роком показники довіри до роботи глави уряду суттєво впали. Так, рік тому, у вересні 2014 року, Яценюка цілковито підтримували 13% громадян і приблизно стільки ж були незадоволені. А найбільшою популярністю прем'єр користувався в квітні 2014 року. Тоді у Яценюка в руках було повне схвалення 16% українців і 34% часткової підтримки.

Відобразилося таке невдоволення народу і на рейтингах пропрем'єрської партії «Народний фронт». Менш ніж через рік після виборів рейтинг партії Яценюка впав з 22% у жовтні 2014 року до 2,1% у липні 2015 року, що є найбільшим обвалом електоральних симпатій серед усіх політсил.

Зрозуміти, чому так відбувається, нескладно. Громадяни України покладають відповідальність за погіршення життя саме на прем'єра країни. Втім, варто було б зазначити, що за «соціальне дно», якого досягла Україна, відповідальний не тільки Яценюк, але і вся коаліція, яка вибрала саме такий курс для держави.

Крім того, незадоволені українці урядом і через темпи проведення реформ. Лише 3% громадян задоволені швидкістю реформування різних сфер. При цьому 40% заявили, що жодних змін не відбувається, а 32% респондентів висловили невдоволення темпом реформ.

Багато обіцянок

Згідно з рейтингом системи народного контролю «Слово і Діло», глава уряду за весь час дав більше 400 обіцянок. При цьому виконати Яценюк зміг менше половини – 47%. Але й невиконаного в скарбничці зобов'язань у політика чимало – 23% або 95 обіцянок були провалені.

Як приклад: 20 жовтня 2014 року політик заявив, що до будівництва «Стіни» будуть залучені більше 40 тисяч переселенців з Донбасу. Але в результаті ані «Стіну» не побудували, ані переселенців не забезпечили роботою на цьому об'єкті. Або інший приклад. Яценюк обіцяв, що вартість біометричного закордонного паспорта буде вдвічі нижче звичайного. Але з урахуванням держмита, бланка та іншого, за «загранку» нового зразка доведеться викласти майже 600 гривень, що більше вартості звичайного паспорта.

Не було здійснено й обіцяної радикальної реформи Єдиного соціального внеску, який, між іншим, продовжує змушувати українських роботодавців працювати в тіні. Така ж ситуація і з курсом долара. Півроку Яценюк обіцяв стабілізувати вартість американського долара до гривні, але його спроби були марними. У результаті різкої девальвації українці збідніли в кілька разів, а реальна заробітна плата людей зменшилася на 26,3%.

Список «провалів» можна продовжувати досить довго. Але справедливості заради варто відзначити, що багато з обіцяного Яценюк все ж таки виконав:

уряд запровадив грошові виплати учасникам антитерористичної операції для складного протезування, змінив менеджмент скандальної «Укрнафти» та передбачив новим поліціянтам зарплату в 8-10 тисяч гривень. Також Яценюк зміг надати переселенцям з тимчасово окупованого Криму мінімальний соціальний пакет, щоправда, максимальний розмір грошової допомоги становить 2400 гривень на сім'ю.

Ще 120 обіцянок голови Кабінету міністрів залишаються в процесі виконання. Серед них багато таких, які покликані полегшити складнощі простих українців і бізнесменів.

Новий уряд

Але чи зможе виконати Яценюк всі ці обіцянки? Вже у вересні очікується переформатування Кабміну, яке сам прем'єр і анонсував. Але, подейкують, що позбутися своїх крісел можуть не тільки кілька міністрів, а й сам глава уряду. Пов'язано це в першу чергу з імовірним злиттям пропрезидентської партії «Солідарність» і «Народного Фронту».

Експерти кажуть, що замінити Яценюка на посаді може нинішній міністр фінансів Наталя Яресько. «На моє переконання, відсутність остаточних результатів консультацій пов'язана виключно з тим, що сторони обговорюють механізми кадрової взаємодії з колегами по коаліції у разі створення фракції домінуючого типу. А саме – питання про посаду прем'єр-міністра. Втім, і цю кризу можна вирішити. Наскільки відомо, обговорюється пропозиція порекомендувати як альтернативу на посаду прем'єр-міністра Наталію Енн Яресько. Інтрига? Згоден», – пише Павло Нусс, опираючись на надійні джерела в Адміністрації Президента.

Що ж, якщо враховувати невдоволення українців діяльністю Яценюка і ступінь його політичної відповідальності, можливо, змінити керівника виконавчої влади не така вже й погана ідея. Втім, чи впорається хтось з цією роллю краще в наявних умовах – велике питання.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО