Дещиця: за стіл переговорів по Донбасу має сісти весь Євросоюз

Колишній виконувач обов'язків міністра закордонних справ України, а нині – посол України в Польщі Андрій Дещиця вважає, що для того, щоб переговори по встановленню миру на Донбасі були справді ефективними, потрібно, щоб учасником перемовин були не лише країни-члени «нормандської четвірки», а весь Євросоюз як одне ціле.

Формат «нормандської четвірки» дозволяє Росії маніпулювати окремими державами через їхніх лідерів – таке переконання дипломат висловив в інтерв'ю «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

«Я вважаю, що найбільш дієвим буде женевський формат, де бере участь увесь Європейський союз, в одній особі. Це дуже сильний партнер з твердими позиціями. А якщо там присутні якісь країни з Європейського Союзу, тоді вже можна маніпулювати, використовувати розбіжності між ними, грати з ними, тоді їхні позиції не такі тверді», – зазначив Дещиця.

На його думку, у випадку якщо один формат переговорів себе не виправдовує – треба переходитидо іншого, аж до тих пір, доки не буде знайдене рішення проблеми.

Нагадаємо, як зазначив сьогодні в коментарі «Слову і Ділу» військовий експерт Олександр Федута, однією з основних проблем мирних переговорів по Донбасу є неврегульованість статусу представників сторін.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО