Геннадій Москаль: від військової Луганщини до контрабандного Закарпаття

Сьогодні український медіа-простір сколихнула сенсація: губернатор Луганської області Геннадій Москаль переведений на службу на крайній захід країни – в Закарпатську область. Відомий керівник Луганської військово-цивільної адміністрації насамперед своєю жорсткістю і принциповою позицією в боротьбі з контрабандою.

Жорстка людина для жорстких рішень

Інформацію про призначення Москаля губернатором Закарпатської області та існування відповідного президентського указу підтвердили депутати з «Блоку Петра Порошенка». Зокрема, глава фракції «БПП» Юрій Луценко вважає, що таке призначення допоможе провести повне перезавантаження політичної та силової складових області.

«Я дуже добре ставлюся до цього, і хочу вам сказати, що з 2005 року, коли я знаю Москаля, по сьогоднішній день він завжди лідирує в рейтингу впливових осіб Закарпатської області з колосальним відривом від всіх губернаторів за весь цей час. Більше того, наскільки мені відомо, сьогодні Москаль входить до трійки найпопулярніших політиків України. В принципі, якщо Президент прийме таке рішення, це буде правильною відповіддю на необхідність тотального перезавантаження влади в Закарпатській області. Я хочу підкреслити, що Закарпатська область потребує не змін, наприклад, начальника міліції або митниці, а тотального перезавантаження», – прокоментував політик президентське рішення.

Називають призначення Москаля «оптимальним» й інші депутати пропрезидентської фракції. «Призначення Геннадія Москаля на посаду голови ОДА – це, мабуть, найоптимальніше рішення, яке можна було прийняти в ситуації, що склалася в нашому регіоні. Геннадій Геннадійович – це одночасно людина, яка дуже добре знає нашу область, і людина, рівновіддалена від усіх містечкових кланів та угруповань. Ми всі пам'ятаємо, що саме Москаль в середині 90-х років навів порядок зі злочинними угрупованнями (у тому числі мукачівськими), від яких страшно страждало Закарпаття», – пише в Facebook Валерій Пацкан.

Підтримує таку позицію і «Народний фронт». «Упевнений, що такі ж зміни будуть і в силових структурах Закарпатської області, які показали свою нездатність зупинити потоки контрабанди та допустили можливість збройного конфлікту. У Геннадія Москаля буде максимум місяць для того, щоб розібратися в ситуації, поставити на місце регіональних баронів і домогтися притягнення до відповідальності контрабандистів», – написав Антон Геращенко у Facebook.

Погоджуються з такою позицією політиків щодо призначення Москаля і експерти. Політолог Кость Бондаренко вважає, що Москаль з покладеним на нього завданням боротьби з контрабандою впоратися здатний. «Ну ви ж знаєте, якщо п'янки неможливо уникнути – її необхідно очолити. Так і з контрабандою – він її або здолає, або очолить, – жартує політолог, – У цій ситуації важливо розуміти, що Закарпатська область для Москаля не чужа, що він уже був губернатором цієї області, він її знає, і я думаю, він може навести там порядки», – прокоментував призначення Москаля «Слову і Ділу» Кость Бондаренко.

Тим часом, Геннадій Москаль вже вирушив до Закарпатської ОДА, де якнайскоріше його представлять новим головою облдержадміністрації.

«Поля – перекопати і замінувати»

Причиною необхідності такого призначення стали жахливі події цього вікенду: перестрілка між бійцями «Правого сектора», людьми з оточення депутата Михайла Ланя та міліцією з причини переділу контрабанди. Підсумок контрабандного переділу – людські жертви як серед силовиків, так і серед цивільного населення.

На жаль, контрабанда в Україну – один з найприбутковіших видів бізнесу. А через західний «зелений коридор» в Україні проходить все: автомобілі, наркотики, тютюн, зброя. Втім, назад, в інший бік, струнким рядом ідуть ще й нелегали.

Геннадій Москаль в першу чергу відомий не тільки любов'ю до «міцних» висловів, а й успішною боротьбою з кримінальними угрупованнями Криму в 90-х роках, і контрабандними потоками Луганська вже в наш час. Але і з Закарпатською областю політик знайомий добре: у 2001-2002 роках Москаль вже очолював місцеву ОДА. Тоді йому хоч і не вдалося повністю прикрити контрабандні потоки в області, але результати боротьби з кримінальними кланами регіону були успішними, принаймні, чиновник зміг позбавити їх підтримки населення. «В принципі, Москаль може бути хорошим керівником Закарпатської області. Він нею вже керував і взагалі показав хороші результати. Контрабанду, хоча і не до кінця, але вдалося обмежити певними рамками... Тоді на Закарпатті був ряд недоторканних кланів, які вдалося потіснити, але вони мали підтримку з Києва, яку ліквідувати було неможливо. Сьогодні ситуація дещо інша – ті клани «не в пошані». Тому ймовірність того, що Москалю вдасться зробити те, що не вдалося минулого разу, досить висока. Думаю, в цьому призначенні є логіка... Щоб навести повний порядок, потрібні довгі роки, але зрушити це з місця Москаль зможе», – сказав політик Тарас Чорновіл.

І справді, Геннадій Москаль здатний приймати іноді жорсткі і безкомпромісні рішення, часто – абсолютно непопулярні, але спрямовані на «одужання» підопічного регіону. Так, навіть у воєнний час на Луганщині чиновник зміг навести хоч якийсь порядок. Не дарма Москаль зараз один з найпопулярніших політиків у країні. Якщо говорити про все ту ж контрабанду, то чиновник був готовий піти на крайні заходи боротьби на Луганщині – мінувати поля, якими йде потік. Які ідеї виникнуть у нього на новій посаді – поки невідомо, але хочеться вірити, що кримінальному світу і багатомільярдним потокам контрабанди на Закарпатті з його допомогою буде покладено край.

А от експерти оцінювати роботу екс-голови Луганської ОДА не беруться. «Насправді, незрозуміло, яка задача стояла перед Москалем. Луганська область – теж центр контрабандних потоків. У нас же статистики реального рівня контрабанди в регіоні немає, і ми не знаємо, хто її «кришує», тому ми не можемо говорити впорався Москаль чи ні», – говорить Бондаренко.

Згідно з даними системи народного контролю «Слово і Діло», Геннадій Геннадійович за час головування в Луганській ОДА дав 34 обіцянки. При цьому виконав він 12 з них, а провалив тільки одну. За результатами півроку роботи губернатором Москаль зайняв почесне третє місце в рейтингу найефективніших глав обласних адміністрацій, незважаючи на АТО, яка проходить там. Так, чиновник зміг налагодити сполучення між селищами, відновити лікарні і евакуювати дітей з регіону. Водночас обіцяні ремонти та відновлення інфраструктури доведеться вже робити наступнику Москаля. Тим більше, кошти на це нарешті знайдено.

Хто ж сяде в крісло Геннадія Москаля і очолить Луганську область – поки невідомо. Серед експертів не звучить жодних конкретних прізвищ. «Стати наступником Москаля може хто завгодно. Враховуючи тенденції, що сьогодні існують, це буде хтось із політиків, необов'язково військовий. Якщо враховувати, що в Донецьку область призначили Жебрівського, можливо, і бізнесмен», – підсумував Кость Бондаренко.

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО