Чуприненка потрібно люструвати, а не призначати міністром екології – експерти

Роман Чуприненко, кандидатуру якого на посаду очільника Мінекології подав на розгляд Президента голова уряду, підпадає під закон про очищення влади.

Про це розповіла глава Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко в ході інформаційного марафону «Детоксикація міністерства», який проводять телеканал NewsOne та система народного контролю «Слово і Діло».

«В 2012-2014 роках ми знаємо, хто був міністром фінансів (Юрій Колобов – Ред.) , і ми знаємо, чиїм керівником служби міністра була ця людина (Роман Чуприненко – Ред.). Тож мені здається, що він взагалі підпадає під люстрацію, а не під призначення на посаду міністра екології. Дуже дивним є вибір Арсенія Петровича, який цю кандидатуру офіційно подав на призначення міністром», – зазначила Тимочко.

У свою чергу, екс-міністр житлово-комунального господарства в уряді Юлії Тимошенко, а нині – голова Спілки співвласників житла України Олексій Кучеренко, більш категоричний у висловлюваннях.

«Знаючи, що товариш Колобов багато чого наробив у цій країні на посаді міністра фінансів... людина, яка очолювала патронатний департамент у пана Колобова, була в курсі практично всього, що робив Колобов. І якщо Яценюку вистачає совісті лобіювати цього товариша – я відразу скажу: це не мій прем'єр, не мій уряд», – заявив Кучеренко.

Кучеренко також нагадав, що Роман Чуприненко, який зараз обіймає посаду керівника одного з департаментів Мінрегіонбуду, відповідальний за залучення китайських інвестицій у будівництво доступного житла в Україні. «Нехай покаже 7 мільярдів доларів – він же сам оголосив про це – китайських інвестицій у будівництво», – підсумував Кучеренко, відповідаючи на запитання, чи вийде з Чуприненка ефективний міністр екології.

Крім того, експерт розкритикував квотний принцип призачення міністрів, яким керується колаліція під час формування уряду. В цивілізованих країнах політичні партії висувають на посади очільників міністерств фахівців, а не менеджерів, які виконуватимуть замовлення партії, констатував екс-чиновник. «А коли займається квотою й туди сідає менеджер нікому не відомий – це найперший зразок політичної корупції, яка панує в Україні в останні роки», – вважає він.

Додамо, що, як уже писало «Слово і Діло», 13 липня прем'єр-міністр подав на розгляд Петра Порошенка кандидатуру Романа Чуприненка в якості нового міністра екології та природних ресурсів України. До цього у послужному списку чиновника значилась робота в Нацбанку часів керівництва установою Сергія Арбузова, патронажній службі міністрів фінансів Юрія Колобова, Олександра Шлапака, Наталії Яресько, а пізніше – заступником міністра будівництва та регіонального розвитку з європейської інтеграції.

Нагадаємо, 15 липня триває спільний марафон системи народного контролю «Слово і Діло» та телеканалу NewsOne «Детоксикація міністерства», присвячений кадровим питанням у Міністерстві екології та природних ресурсів України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО