Голова Венеціанської комісії: Конституція не повинна регулювати статус Донбасу

Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо роз'яснив, що твердження про те, ніби Основний Закон може регулювати особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей – результат непорозуміння, що виникло між київською владою і владою самопроголошених республік.

Про це він розповів в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна», передає «Слово і Діло».

«Значною мірою дискусія з цього приводу в Україні, як мені здається, базується на нерозумінні. Конституція не регулюватиме статус окремих районів Донецької та Луганської областей, а лише дасть можливість регулювати це питання відповідним законом», – пояснив Букіккіо.

Це, на думку глави ВК, логічно й необхідно. Якщо ж у перспективі сторонам конфлікту на Донбасі вдасться досягти розуміння, необхідності в конституційних змінах все одно не буде – будь-яку необхідну норму можна буде прописати у відповідному законі.

«Очевидно, що будь-який такий закон повинен відповідати основним конституційним принципам, таким, як суверенітет і територіальна цілісність України. Хочу зазначити, що ця заборона стосується лише цих двох регіонів, жодні інші території України не зможуть претендувати на особливі права», – зазначив Букіккіо.

Нагадаємо, днями у Верховній Раді від імені Президента було зареєстровано законопроект про внесення змін до Конституції України, в якому не знайшлося місця положенням про особливий статус окупованих районів Донбасу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО