Сепаратисти не пропускають голландських слідчих до телефонних вишок – The New York Times

Менше місяця залишилося до першої річниці катастрофи в небі над Донецькою областю. Слідство за цей час майже не зрушило з місця. Голландія заявляє, що розслідуванню перешкодили самопроголошені республіки, пише «Слово і Діло» з посиланням на The New York Times.

У суботу прокуратура Голландії заявила, що лідери проросійських сепаратистів у Луганській області закрили доступ співробітникам голландських правоохоронних органів, які розслідують справу про збитий малайзійський лайнер. Прокуратура зазначила, що в результаті слідчі з поліції і міністерства оборони Голландії були змушені припинити «польове розслідування», не обстеживши вишки і мережі мобільного зв'язку в цьому регіоні.

Зараз, коли наближається перша річниця катастрофи, влада Голландії висловлює наростаючу стурбованість тим, що встановлення чітких причин загибелі літака і осіб, які несуть відповідальність за те, що трапилося, застопорилося.

«Кримінальне розслідування проводиться окремо від розслідування голландського відомства з безпеки авіації. Голландці провели на Східній Україні приблизно два тижні. Велику частину часу вони перебували на місці катастрофи в Донецькій області. Майже вся область теж підконтрольна проросійським сепаратистським силам. У суботу слідчі завершили роботу, дійшовши висновку, що не можуть просуватися далі», – йдеться у статті.

За словами представників місії, технічні дослідження вишок мобільного зв'язку та телефонної мережі в області Луганська провести не вдалося, оскільки представники самопроголошеної ЛНР на переговорах з ОБСЄ донині відмовляють у доступі в область Луганська.

The New York Times пояснює: «Переговори по мобільному зв'язку можуть зіграти істотну роль для розслідування, оскільки українські розвідслужби стверджували, що перехопили телефонні розмови, в яких командири сепаратистів обговорювали якийсь збитий літак (мабуть, вважаючи, що їх сили знищили український військовий літак)».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО