Аудитори: «Укртелеком» перебуває в переддефолтному стані

Національний оператор зв’язку «Укртелеком» перебуває на межі дефолту, оскільки сума його боргових зобов’язань за підсумком 2014 року перевищила активи компанії на 1,5 млрд грн.

Виходячи з результатів аудиту, проведеного аудиторською компанією «Прайсвотерхаус Куперс», експерти оцінюють боргове навантаження «Укртелекому» як критичне, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Економічну правду».

У «Прайсвотерхаус Куперс» зазначають, що більшість зобов’язань «Укртелекома» – короткострокові та мають бути погашені протягом цього року. 1,3 млрд грн з них необхідно було сплатити ще у першому кварталі 2014 року: 821 млн грн за кредитами, ще 431 млн – за облігаціями. «Ці обставини можуть викликати значні сумніви щодо спроможності компанії розрахуватися за зобов'язаннями», – йдеться у звіті компанії.

Разом з тим, за даними аудиторів, з частиною кредиторів підприємству вдалося домовитися про перенесення термінів виплат. Однак загалом нестабільна політична ситуація в Україні не сприяє пом’якшенню боргових зобов’язань «Укртелекому», кажуть експерти.

На ситуацію в «Укртелекомі» також значно вплинув той факт, що цей рік оператор зв’язку почав уже без своїх кримських, донецьких та луганських активів. Із зрозумілих причин частина користувачів із цих регіонів не змогли розрахуватися з компанією – станом на кінець 2014 року дебіторська заборгованість по Криму і Донбасу сягала 11% усіх боргів споживачів перед «Укртелекомом».

Нагадаємо, вчора народний депутат Олег Осуховський заявив, що Верховна Рада звернеться до Фонду держмайна та Генпрокуратури з вимогою перевірити дотримання компанією ЄСУ (кінцевим власником якої є Рінат Ахметов) приватизаційних умов ПАО «Укртелеком».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО