Скільки українців отримують тимчасовий захист у країнах ЄС під час війни

Читать на русском

Після початку повномасштабної війни Євросоюз почав видавати українцям дозволи на тимчасовий захист. Це означає, що громадянам, які втекли від війни, не потрібно просити притулку і вони можуть користуватися цілим рядом привілеїв – зокрема правом на безкоштовне житло, освіту, медицину та офіційне працевлаштування. На даний момент у Європі зареєстровано понад 5 млн українців зі статусом тимчасового захисту. Право на його отримання продовжено до березня 2024 року, але в ЄС наголошують, що такою нагодою користуються дедалі менше українців. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Найбільше українців отримують тимчасовий захист в Польщі. Але найбільш стабільний попит на отримання цього статусу – у Німеччині.
Тимчасовий захист у країнах ЄССлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найбільше українців отримують статус тимчасового захисту, звичайно в Польщі. Лише за перший місяць повномасштабної війни такий статус видали трохи більше ніж 625 тисячам наших громадян. У квітні статус отримали 425,6 тисяч українців, у травні – трохи більше 96 тисяч. Потім до кінця минулого року тимчасовий захист у Польщі отримували 30-60 тисяч українців, цього року – 24-28 тисяч щомісяця.

У Чехії тимчасовий захист у березні минулого року отримали 249,5 тисяч українців, у квітні – 65,1 тисяч, у травні – 39,9 тисяч. Далі кількість українців, які отримують статус, скоротилася до 10-20 тисяч щомісяця в 2022-му і до 9-12 тисяч цього року.

Третя за популярністю серед українських біженців країна – Німеччина – почала оприлюднювати дані щодо надання тимчасового захисту лише у серпні. У серпні статус отримали 62,1 тисячі українців, у вересні – 51,9 тисяча, у жовтні – майже 38 тисяч, у листопаді – 36,3 тисяч, у грудні – 25,1 тисяч, у січні – 28,2 тисяч, у лютому – 25,1 тисяч.

Таким чином, Німеччина є єдиною європейською країною, де залишається стабільно високий попит на отримання тимчасового захисту громадянами України.

Найменш популярними для тимчасового захисту були такі маленькі європейські держави як Ісландія, Ліхтенштейн, Мальта, Люксембург – там статус щомісяця отримували менше тисячі, а то й сотні українців.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, в яких країнах Європи найбільше українських біженців.

Також ми розбиралися, на яку допомогу можуть розраховувати наші біженці у топ-3 найпопулярніших країн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: