НБУ анонсував введення в обіг нових монет незвичайної форми

Читать на русском
Тематика у чотирьох видів монет номіналом в 10 грн буде одна - це Україна часів козацтва. На срібних десятигривенниках будуть викарбувані козацькі клейноди
Ілюстративне фотоbank.gov

В Україні з 30 грудня вводяться в обіг нові монети по 10 гривень. Головна їх особливість - незвичайна форма; монети будуть не круглими, як заведено, а ромбовидними.

Про це повідомляє Національний банк України.

Тематика у чотирьох видів монет номіналом в 10 грн буде одна - це Україна часів козацтва. На срібних десятигривенниках будуть викарбувані козацькі клейноди (символи влади) чотирьох українських гетьманів - Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського. Відзначається, що монети будуть переважно сувенірними - вони будуть продаватися комплектом в чотири одиниці в дерев'яному футлярі.

«Історична традиція протягом століть визначила список клейнодів Війська Запорозького – прапор, булава, бунчук, печатка, пернач, литаври, сурми, каламар і т.д. саме гетьманські печатки – невід'ємні атрибути влади гетьманів Григорія Лободи, Богдана Хмельницького, Петра Дорошенка та Івана Скоропадського несуть смисловий акцент набору монет і представляють козацьку добу від її зародження до Сутінків і уособлюють потужні Історичні пласти» – сказано в повідомленні НБУ.

Нагадаємо, раніше Національний банк ввів в обіг дві ювілейні банкноти на честь 30-річчя Незалежності України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: