Чи хочуть росіяни війни: що утримує Кремль від вторгнення в Україну

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Російські соціологи провели опитування громадської думки щодо ставлення громадян РФ до війни з Україною та до нашої держави загалом. Результати досліджень показали, що ідея великої війни з Україною не має популярності серед громадян Росії.

Відомі російські соціологічні організації ВЦВГД та «Левада-центр» опублікували результати своїх останніх соціологічних досліджень щодо ставлення громадян Росії до ситуації довкола України. Опитування «Левада-центр» проводилося з 25 листопада до 1 грудня, у ньому взяли участь 1603 особи віком від 18 років, які проживають у 50 суб'єктах РФ. Він стосувався проблеми можливого загострення ситуації на Донеччині.

Близько 50% респондентів звинувачують у загостренні США та інших країн-членів НАТО. 16% покладають відповідальність на Україну, 4% переконані, що конфлікт на Донбасі розпалює Росія і лише 3% — так звані «республіки» ОРДЛО. Відповідальність на США та Альянс найчастіше покладають люди віком від 40 та від 55 років – 53 та 61% відповідно. А от серед молоді від 18 до 24 років думки практично розділилися – 24% звинувачують у розпалюванні конфлікту Захід та 20% – Україну.

Цікавими є очікування ймовірності великої війни між Україною та Росією. За даними «Левада-центру», 3% вважають цю війну неминучою і 36% - цілком імовірною. Проте тих, хто вірить у те, що війни все-таки не буде – набагато більше: 38% вважають великий конфлікт малоймовірним і 15% виключають такий варіант розвитку подій.

Дослідження ВЦВГД, присвячене ставленню росіян до України та українців, ніби доповнює дослідження «Левади». Більшість опитаних – 52% вважають українців братнім народом, причому такі настрої сильні практично у всіх вікових категоріях. Найбільш тепло ставляться до українців жителі РФ віком від 60 років і старше (очевидно позначаються спогади про життя в одній великій країні), проте дуже непогано ставляться до українців і росіяни віком від 25, 35 та 45 років. Тут рівень симпатій становить 43, 45 та 57%. Серед молоді від 18 до 24 років більше за тих, хто вказав своє ставлення до українців, як нейтральне (62%). Але і тут кількість симпатиків досить велика – 32%.

До речі, саме серед молоді найменша кількість тих, хто ставиться до наших людей абсолютно вороже – лише 1%. Найбільше вороже налаштованих громадян налічується серед покоління 60+ (16%), а загалом вороже до українців ставиться лише 11% росіян.

До України як до держави громадяни РФ також ставляться позитивно. Зокрема, 29% опитаних вважають нашу країну «братською», 26% – «просто сусідом», 12% – дружньою державою та 12% респондентів вважають, що Україна становить загрозу для Росії. Аналогічне опитування, проведене у 2019 році, показало порівняні результати – два роки тому кількість тих, хто вважав Україну дружньою країною, була навіть скромнішою – лише 8%.

Читач може сам вирішити, як йому ставитись до цих даних. Ми ж виділимо лише один аспект. Плануючи операцію із захоплення та окупації тієї чи іншої країни, Генеральний штаб (і російський ГШ тут не виняток!) зобов'язаний враховувати не лише чисельність та міць збройних сил, а й безліч інших факторів. Серед них популярність майбутньої війни серед власного народу, якому доведеться відправити на смерть своїх найкращих синів, а також готовність противника захищатись. Обидва опитування показують, що росіяни не вважають українців ворогами і не рвуться воювати з ними.

Якщо накласти цю обставину на готовність українського народу до опору, то велике вторгнення до нашої країни є дуже поганою ідеєю. Кремлівське керівництво просто не зможе пояснити потребу цієї війни ні своїм громадянам, ні міжнародній спільноті. А мотивація у такій справі є дуже важливою, інакше існує великий ризик програти війну, навіть маючи перевагу. Цілком можливо, що ці фактори й утримують російське керівництво від того, щоб віддати останній фатальний наказ.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: