Хто з політиків обіцяв скоротити кількість нардепів у Раді

Читать на русском
Голосувати за скорочення кількості нардепів готові Слуга народу, Батьківщина і Опозиційна платформа.
Слово і діло

Незабаром у питанні з ще однією багаторічною передвиборчою обіцянкою можна буде поставити крапку. Комітет Верховної ради рекомендував ухвалити президентський законопроєкт про скорочення кількості парламентаріїв з 450 до 300. Тепер слово за депутатами: щоб затвердити зміни до Конституції потрібно буде 300 і більше голосів «за». Утім, керівник фракції «Голос» Ярослав Железняк прогнозує, що ініціатива не матиме достатньої підтримки ні у коаліції, ні в опозиції. Хто обіцяє зменшити склад парламенту в IX скликання і хто обіцяв зробити це ще раніше – в матеріалі «Слово і діло».

Хто в Раді IX скликання обіцяв скоротити кількість нардепів до 300

Незважаючи на популярність ідеї скоротити кількість нардепів, партії в своїх передвиборчих програмах такої обіцянки не давали, як і президент Володимир Зеленський. У загальнонаціональному опитуванні 25 жовтня глава держави поцікавився в українців, чи варто скорочувати кількість депутатів до 300. Щоправда, остаточних результатів опитування ми не побачили.

Давид Арахамія обіцяв, що фракція «Слуга народу» підтримає президентський законопроєкт. Коли в лютому минулого року Рада голосувала за попереднє схвалення проєкту, «слуги» дали 197 голосів. Депутат монобільшості Ірина Верещук підтвердила, що буде голосувати за цю ініціативу. Аналогічну обіцянку дав Ростислав Тістик.

Питання Зеленського №3 про скорочення кількості нардепів: світовий досвідВ Україні зараз на одного нардепа припадає 92,4 тисячі громадян. У разі скорочення кількість депутатів до 300 – буде припадати 138,6 тисяч осіб.

Юлія Тимошенко теж запевнила, що її фракція у другому читанні підтримає зменшення складу Ради до 300 осіб. Але на попередньому голосуванні «Батьківщина» утрималася.

Ірина Фриз ще у вересні 2019-го пообіцяла, що «Європейська солідарність» не підтримуватиме президентських змін до Конституції щодо кількості депутатів. Поки що фракція голосувала «проти» законопроєкту і, в принципі, немає підстав вважати, що свою позицію змінить.

Депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Чорний заявляв, що фракція буде голосувати за скорочення складу парламенту. За попереднє схвалення законопроєкту виступили майже всі члени фракції.

Обіцянки всіх цих депутатів в процесі виконання, їхній статус ми визначимо після голосування за законопроєкт у другому читанні. За словами глави правового комітету Ольги Совгирі, розгляд ініціативи відбудеться в січні.

Зменшити склад Ради обіцяли кандидати в президенти

Не тільки народні депутати піарилися на темі скорочення кількості парламентаріїв, а й кандидати в президенти.

Ще в 2014 році Юлія Тимошенко йшла на президентські вибори з обіцянкою зменшити склад парламенту до 300 осіб. В її передвиборчій програмі 2019 року вже такої заяви не було.

На минулих президентських виборах скоротити кількість нардепів з 450 до 300 обіцяли Дмитро Добродомов, Віталій Купрій, Ігор Шевченко, Андрій Садовий.

Сергій Тарута хотів скоротити склад парламенту до 250 осіб. Тепер Тарута депутат IX скликання і утримався під час попереднього голосування за законопроєкт Зеленського. Мабуть, свою позицію змінив.

Сергій Каплін, балотуючись у президенти, хотів взагалі затвердити склад Верховної ради в 100 осіб. Олег Ляшко збирався в разі перемоги скоротити кількість депутатів до 200. Аналогічну обіцянку він давав в статусі нардепа VIII скликання, але тоді його «радикальна» фракція відповідної законодавчої ініціативи не подала.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, скільки населення припадає на одного депутата в різних країнах.

Також ми писали про те, що потрібно знати про скорочення кількості парламентаріїв в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: