Дослідження: скільки обіцянок вдалося виконати мерам великих міст за 5 років

Читать на русском

25 жовтня відбудуться місцеві вибори, під час яких, зокрема, обиратимуть нових мерів міст. Щоправда соціологія свідчить, що в багатьох обласних центрах люди мають намір переобрати чинних міських голів. Хай там як, а поточна каденція мерів добігає кінця, тому «Слово і діло» пропонує подивитись, як голови великих міст виконували обіцянки протягом 2015-2020 років.

Відзначимо, що наші аналітики під час підрахунків брали до уваги всі обіцянки – передвиборчі зразка 2015 року, а також поточні: виконані, провалені, і ті, що досі перебувають в процесі реалізації.

До речі, багато обіцянок мерів можуть вважатися виконаними або проваленими лише наприкінці бюджетного року, зокрема, інфраструктурні, пов’язані із освоєнням коштів. Тому всі чинні мери, незалежно від результатів виборів, ще мають час для реалізації певної кількості обіцянок.

Складаючи підсумковий рейтинг відповідальності міських голів за п’ять років роботи, ми зробили акцент саме на кількості виконаних обіцянок. Адже деякі мери дали їх понад 300, значну частину з яких виконали, але були й такі, що взяли на себе лише кілька десятків публічних зобов’язань і не змогли реалізувати навіть половину. При цьому ми також вирахували процентне співвідношення виконаних та провалених намірів.

Як правило, міські голови, які на слуху, давали багато обіцянок, достатньо реалізували навіть попри провалені зобов’язання. Специфіка роботи мерів полягає в тому, що вони мають справу із тривалими інфраструктурними проєктами і часто провалюють не стільки обіцянку, скільки терміни її виконання.

Цікаво, що лідером за кількістю виконаних обіцянок став найбільш публічний мер, що постійно звітував перед громадою та розповідав ЗМІ про роботу міськради, а в аутсайдерах опинився зовсім закритий для ЗМІ непублічний очільник міста.

Найбільше намірів протягом каденції виконав мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, який реалізував 174 зобов’язання. Це 44% від загальної кількості його обіцянок. Провалив Марцинків 82 обіцянки (21%). У процесі виконання ще 141 обіцянка. Відзначимо, що загалом мер Івано-Франківська дав 397 обіцянок.

Друге місце посів мер Києва Віталій Кличко, який виконав 134 обіцянки (41%), провалив 113 (35%). Загалом Кличко за п’ять років дав 324 обіцянки.

Міській голова Дніпра Борис Філатов виконав 129 зобов’язань або 64% від обіцяного. Провалив Філатов майже чверть – 49 обіцянок. Загалом, мер Дніпра дав 201 обіцянку.

Мер Вінниці Сергій Моргунов реалізував 129 обіцянок (72%), провалив – 32 (18%), а в цілому дав 179 зобов’язань.

Достойний результат у мера Хмельницького Олександра Симчишина, який виконав 120 обіцянок, що становить 67% від загальної кількості (178 обіцянок). Не виконав Симчишин 17 обіцянок (10%).

Найменше обіцянок виконав мер Херсона Володимир Миколаєнко. Загалом він дав тільки 27 обіцянок і за 5 років зміг реалізувати 17. У відсотках цей показник цілком достойний – 63%. Ще 10 обіцянок або 37% Миколаєнко провалив. Але 27 публічних зобов'язань за всі п'ять років роботи – це надто мало порівняно з будь-яким міським головою.

Не надто високі показники під кінець каденції у мера Миколаєва Олександра Сєнкевича. З 51 обіцянки він виконав тільки 25 і 8 – провалив, але заради справедливості варто відзначити, що у Сєнкевича був період, коли його відсторонили від посади і він не міг виконувати обіцяного.

Тільки 25 намірів виконав мер Харкова Геннадій Кернес. Загалом він дав 54 обіцянки, тому у відсотках виходить, що він впорався майже з половиною обіцяного (48%). Провалив Кернес 19 обіцянок (35%).

Також нагадаємо, що на тепер немає міських голів у тимчасово окупованих Донецьку та Луганську, а також у Луцьку та Полтаві.

Раніше «Слово діло» писало, куди балотуються народні депутати під час місцевих виборів.

Також ми склали повний список кандидатів у міські голови обласних центрів (оновлюється).

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: