Скандальні висловлювання українських політиків

Читать на русском

Українські політики іноді бувають надто «щирими» у своїх висловлюваннях, незважаючи на те, що їх слова та дії широко висвітлюються в засобах масової інформації. Не всі встигають стежити за мовою, і в результаті ми отримуємо «дітей низької якості», «корабельну сосну» та інші дискримінаційні, сексистські й нецензурні вирази. «Слово і діло» склало добірку скандальних висловлювань політиків.

Один з останніх скандалів пов'язаний із народним депутатом від «Слуги народу» Галиною Третьяковою, яка заявила, що в сім'ях, які отримують матеріальну допомогу від держави, народжуються діти «низької якості». «Коли ми демографічно даємо такі кошти, які використовуються сім'єю, і народження дитини відбувається не для того, щоб дати їй рівні права, освіту, а народжують для того, щоб отримати матеріальну допомогу, ми отримуємо, я скажу жорстко, отримуємо дітей дуже низької якості. І це призводить до того, що вони теж сідають на публічні кошти». Пізніше Третьякова визнала, що слова підібрала невдало, але назвала шквал критики на свою адресу «організованим буллінгом».

До речі, у Верховній раді зареєстрована постанова про засудження висловлювань Треятькової із закликом скласти мандат. Його автори – депутати з «Опозиційної платформи – За життя».

Два «свободівці» відзначилися своїми ксенофобськими висловлюваннями. У 2004 році Олег Тягнибок, тоді депутат від «Нашої України», виступаючи на заході, присвяченому загиблим бійцям УПА, заявив: «Вони не боялися, як і ми зараз не повинні боятися, вони взяли автомат на шию і пішли в ті ліси, вони боролися з москалями, боролися з німцями, боролися з жидвою та іншою нечистю». Закінчилося це виключенням з «Нашої України».

Його однопартієць Ігор Мірошниченко, у свою чергу, назвав голлівудську актрису Мілу Куніс «жидівкою».

Сексизм, на жаль, властивий не лише нардепам, які не соромляться називати колегу з фракції «корабельною сосною», а й президентам. П'ятий президент Петро Порошенко на одній з пресконференцій звернувся до журналістки «дорогенька моя». «Ви знаєте, що там не було ніякого сексизму. Я не знав, як вас звуть. Точно можу сказати, що «дорогенька» не означає «дешевенька». Тут була повна шана і повага», – пояснив потім Порошенко, але слова йому запам'ятали надовго. У соцмережах навіть запустили флешмоб «Я тобі не дорогенька».

А у відповідь на слова Володимира Зеленського запустили флешмоб «Я тобі не бренд». «Завжди було уявлення в усіх у світі, що Україна – це передусім сільське господарство, шахти, металурги, а туристи завжди говорили, що в Україні дуже красиво, дуже смачно і дуже красиві люди, особливо жінки. Так, це все є, і воно залишається нашим брендом», – ось так легко глава держави прирівняв українок до туристичного бренду.

Колишній міністр охорони здоров'я Ілля Ємець на початку пандемії коронавірусу заявив, що «помруть усі пенсіонери»: «Між іншим, цей вірус дітей не вражає, а зараз помруть всі пенсіонери». Крім очевидної некоректності, ці слова ще й не відповідають дійсності, адже діти теж можуть підхопити вірус.

Експрем'єр-міністр Олексій Гончарук занадто розбалакався на одній з робочих нарад, аудіозапис якої потім «злили» в Інтернет. Гончарук сказав, що він «профан в економіці», а в президента «примітивне розуміння економічних процесів» і «туман в голові». Менш ніж за місяц його відправили у відставку.

Нагадаємо, раніше ми писали, хто з нардепів достроково склав свій мандат і пішов з політики.

Крім того, «Слово і діло» проаналізувало, наскільки продуктивними нардепами стали колишні журналісти і шоумени.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: