Вирубка лісів в Україні: як із нею обіцяють боротися політики

Читать на русском
Однією з причин паводків на заході України є масштабна вирубка лісу. Слово і діло розібралося, як із нею обіцяє боротися влада.
Shutterstock

На заході України – у Львівській, Івано-Франківській і Чернівецькій областях – через сильні дощі почалися паводки. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сьогодні повідомив, що ситуація в регіоні критична. За кілька днів випало до 70% місячної норми опадів, цифри говорять самі за себе: підтоплено понад 200 населених пунктів, зруйновано 110 кілометрів доріг (пошкоджено майже 430 кілометрів) і 90 мостів (пошкоджені 130).

Повінь у цих областях – не рідкість, наймасштабніший паводок за останні 60 років був зафіксований у 2008 році. Тоді загинули 30 осіб, а в шести областях на три місяці запровадили режим надзвичайної екологічної ситуації. І тоді, і зараз однією з причин стихійного лиха екологи називають вирубку лісів у Карпатах: через надмірне вирубування вода не затримується нагорі, а хвилею стікає в долину, створюючи повінь.

Вирубка лісів – дуже гостра проблема в Україні, «Слово і діло» пропонує подивитися, як із нею борються чиновники, які обіцянки дає нова влада і що не змогли зробити попередники.

Незаконна рубка лісу в Україні: статистика

За даними Державного агентства лісових ресурсів, у 2019 році обсяги незаконних рубок лісу становили 118 тисяч кубометрів (для порівняння, у 2018-му було 17,7 тисяч кубометрів). Державі це завдало збитків на 814 млн гривень.

Цьогоріч не така сумна тенденція. Нещодавно глава Держлісагентства Андрій Заблоцький повідомив, що за перший квартал року порівняно з аналогічним періодом 2019-го обсяги незаконних рубок зменшилися на 34%. Торік за три місяці незаконний обсяг становив 43,3 тисячі кубометрів, цьогоріч – 28,5 тисяч кубометрів.

Ляшко і контрабанда лісу: навіщо нардеп давав обіцянку, яку не може виконатиОлег Ляшко заявив, що аналітики Слова і Діла даремно звинуватили його в невиконанні обіцянки. Ми детально розібралися в ситуації й довели зворотне.

Крім того, з початку року вже було проведено 16,2 тисячі рейдів у всіх областях України з попередження незаконних рубок. До поліції передали 286 матеріалів для притягнення порушників до відповідальності.

В Україні проведуть інвентаризацію лісів

Учора, 23 червня, президент Володимир Зеленський підписав закон про проведення національної інвентаризації лісів. Закон передбачає створення в Україні нової системи збору даних про лісовий фонд для подальшого планування, ведення лісового господарства, державного лісового кадастру, моніторингу лісів тощо. Порядок проведення інвентаризації повинен буде затвердити Кабінет міністрів, проведуть її за рахунок державного бюджету (або інших джерел). Як вказали автори закону, на інвентаризацію щорічно потрібно буде виділяти близько 9 млн гривень.

У Держлісагентстві заявили, що володіють інформацією лише про 73% українських лісів, а облік востаннє проводився в 1996 році. Інвентаризацію проведуть на 18 тисячах лісових ділянок, щоб оцінити запаси насаджень.

Торік Верховна рада ухвалила ще один закон, який стосується лісів, – про запровадження мораторію на суцільну вирубку лісів на схилах Українських Карпат. Закон відновив мораторій, який діяв до 2011 року. Він забороняє будь-яку суцільну вирубку лісів, навіть в оздоровчих цілях.

Зеленський обіцяв встановити контроль за вирубкою лісів

Президент Володимир Зеленський у передвиборчій програмі обіцяв встановити контроль за вирубкою лісів. Масштабна обіцянка, однієї онлайн-карти рубок для її виконання мало.

Під час свого візиту до Житомирської області в серпні минулого року Зеленський пообіцяв, що особи, причетні до незаконного видобутку бурштину та вирубки лісу, будуть притягнуті до відповідальності. «Ми з вертольота побачили, що у вас відбувається і з вирубкою лісу, і з бурштином. Знаємо всі прізвища, хто стоїть за викраденням державних надр. Ми обов'язково займемося цим питанням. Думаю, що ці люди далеко не виїдуть з нашої країни». За місяць до цього глава держави обіцяв звільнити керівників правоохоронних органів Харківської області, якщо незаконна вирубка лісів не буде припинена. Обіцянки в процесі виконання.

Партія «Слуга народу» в передвиборчій програмі обіцяла запровадити електронне маркування дерев для протидії незаконній вирубці лісів, а також кримінальну відповідальність за незаконну рубку.

В інших партій обіцянок щодо цієї теми немає, зате проблемою з лісами стурбовані депутати-мажоритарники. Володимир Тимофійчук обіцяв запровадити державні програми з відновлення лісів. Зіновій Андрієвич у програмі обіцяв добиватися заборони неконтрольованої вирубки лісів. Схожа обіцянка є в Сергія Литвиненка, тільки вона стосується Рівненської області. У свою чергу, Олександр Ткаченко хоче домогтися заборони на вирубку лісів в Одеській області, а Олег Семінський – у Чернігівській.

Що українські політики роблять для збереження лісів21 березня – Міжнародний день лісів. Слово і Діло розбиралося, що українські політики роблять для охорони лісів у країні.

Нардеп Роберт Горват взяв на себе зобов'язання забезпечити ухвалення ефективної державної програми з відновлення лісів у Карпатах. Володимир Захарченко буде докладати зусиль для запровадження кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісів.

Які обіцянки раніше провалили політики

Олексій Гончарук на посаді прем'єр-міністра повинен був припинити незаконну вирубку лісів. Однак тих місяців, які він провів у Кабінеті міністрів, вочевидь, було мало для рішення такої масштабної проблеми.

Також Гончарук і колишній міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель провалили програмну обіцянку збільшити площі лісів в Україні. За короткий період при владі лісистість підвищити не вдалося.

Народні депутати VIII скликання здебільшого давали обіцянки, які стосуються контрабанди лісу. Мажоритарник Степан Івахів у передвиборчій програмі обіцяв законодавчо захистити від вирубки волинські ліси. Але свого слова не дотримав. Верховна рада ухвалила кілька законопроектів: щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів в необробленому вигляді, про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу-кругляка, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони лісів відповідно до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат», – але Івахів їх не підтримав, а своїх не ініціював.

Раніше ми писали, як Україна торгувала лісом-кругляком у 2014-2019 роках.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало обіцянки нової та попередньої влади, щоб подивитися, що зробили і мають намір зробити політики в області екології.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: