Кого вже покарали за порушення карантину в Україні: огляд судового реєстру

Читать на русском
Після запровадження адміністративної відповідальності за порушення карантинних заходів поліцейські почали виписувати сотні протоколів.

13 березня в Україні оголосили карантин через поширення китайського коронавірусу, на який в Україні захворіли 804 людини. Вже 17 березня Верховна рада ухвалила закон, що передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення обсервації або правил санепідембезпеки. Наступного дня закон підписав президент України Володимир Зеленський. Станом на 31 березня в судовому реєстрі є 272 рішення щодо адміністративних протоколів на людей, які порушили правила санепідембезпеки: торгували з рук, не користувалися масками або не закрили магазини, які не повинні працювати в карантинних умовах.

Із цих 272 рішень лише у 27 випадках суд визнав людей винними: у 24 їх оштрафували на 17 або 34 тисяч гривень, а в 3 випадках – визнали винними, але зробили зауваження. В інших постановах судів близько половини адмінпротоколів були повернуті поліцейським на доопрацювання або виправлення; чверть – закриті через відсутність порушення, а ще одна чверть – закрита через малозначність порушення. «Слово і діло» вирішило більш докладно описати випадки, в яких суд визнавав порушників винними.

Водій громадського транспорту – 1 випадок

Водій маршрутки №189 в Києві перевозив понад 35 пасажирів, хоча постановою Кабінету міністрів така кількість не повинна перевищувати 10 осіб. Сам водій стверджував, що роз'яснював пасажирам цю постанову, проте вони його ігнорували. Суд його оштрафував на 17 тис. грн.

Покупець магазину – 1 випадок

У Сумах громадянин прийшов до магазину «АТБ» без маски, тобто без засобів індивідуального захисту. Чоловік під час судового засідання не заперечував проти тих обставин, що зазначені в протоколі та пояснив, що дійсно перебував у магазині «АТБ» без маски. Суд його оштрафував на 17 тис. грн.

Підприємці – 16 випадків

У Костянтинівці фізична-особа підприємець, незважаючи на постанову Кабміну про заборону роботи магазинів із побутовими товарами та одягом, продовжувала свою роботу. Сама порушниця обставини підтвердила й пояснила, що продовжила торгівлю, щоб забезпечити існування родини. Про саму заборону вона знала. Суд її оштрафував на 17 тис. грн.

У селі Богданівка Межівського району Дніпропетровської області ФОП торгувала продуктами без засобів індивідуального захисту, чим порушила постанову Кабміну. Свою провину вона визнала і просила суд обмежитись усним зауваженням. Суд став на її бік.

У місті Арцизі Одеської області посадовець магазину «Універсальний» з продажу будівельних матеріалів, незважаючи на заборону Кабміну, не закрив свій магазин. 26 березня він і надалі працював. Порушник пояснював, що роздрібну торгівлю не проводив, але перебував у приміщенні магазину для того, щоб відправити замовлення покупцеві. Але це спростували свідки, які зазначили, що в магазині «Універсальний» проводилася роздрібна торгівля, і вони бачили, як там купують товари. Тому суд оштрафував порушника на 17 тис. грн.

У смт Петропавлівка Дніпропетровської області керівниця відділення «АВ-Метал груп» не припинила роботу складу та здійснила відпуск металотовару громадянці України. Вона вину не визнала та вказала, що постановою Кабміну не забороняється робота складів, хоча поліція і попереджала її про заборону. Суд оштрафував жінку на 34 тис. грн.

У Маріуполі Донецької області голова споживчого кооперативу «Товариство квітників-любителів «Ірис» не закрив свій кіоск з продажу квітів. Він провину визнав, пояснив, що прийшов полити рослини, аж раптом до нього почали підходити покупці. Порушник продавав по одному букету. Суд його оштрафував на 34 тис. грн.

У селі Рудка Хмельницької області власником магазину «Господарські товари» не припинив роботу магазину та здійснював прийом відвідувачів. Порушник свою вину визнав і його оштрафували на 17 тис. грн.

У місті Гайсин Вінницької області ФОП не закрив магазин «Будцентр» та здійснював прийом громадян. Вину свою він визнав і суд його оштрафував на 17 тис. грн.

В Охтирці Сумської області керівник магазину «Простор» не припинила роботу закладу та здійснювала прийом відвідувачів для продажу товарів, що не належать до засобів гігієни. Вона вину свою не визнала і додатково пояснила, що торговельний заклад, який здійснює реалізацію товарів гігієни, має право реалізовувати супутні товари. Проте суд визнав її винною і оштрафував на 17 тис. грн.

У Кураховому Донецької області ФОП не закрила павільйон з продажу продуктів та алкоголю, де в неї працюють двоє осіб. У суді вона вину не визнала і вказала, що її продавці відпускали продукти харчування, алкоголь, пиво на розлив та сигарети окремо кожній людині, а про заборону роботи вона не чула. Суд оштрафував її на 34 тис. грн.

У Ромнах Сумської області ФОП продавала в наметі фрукти та овочі. За її словами, місцева влада не попереджала про заборону і тому вона працювала далі. Суд оштрафував її на 17 тис. грн.

У селищі Липова Долина Сумської області ФОП здійснював продаж запчастин та надавав послуги з ремонту інструменту. Вину не визнав. Пояснив, що хоча двері до магазину були відчинені, але він не здійснював торговельної діяльності, а займався прибиранням приміщення закладу. Суд його оштрафував на 17 тис. грн.

У м. Немирів Вінницької області приватний підприємець торгував товарами з власного автомобіля Peugeot. Він пояснив, що знав про заборону, але продовжив торгівлю, посилаючись на усний дозвіл міського голови. Вину визнав. Суд оштрафував його на 17 тис. грн.

У смт Залізничне Дніпропетровської області жінка торгувала зарубіжним одягом (секонд-хенд) на вулиці. Вину визнала. Пояснила, що дійсно здійснювала торгівлю, знала про заборону торгівлі, але у зв`язку з тим, що їй необхідні кошти на лікування, вона й здійснювала торгівлю. Її теж оштрафували на 17 тис. грн.

У Конотопі Сумської області завідувач складу ТОВ «АВ Метал груп» не припинив роботу та здійснював продаж металовиробів. Порушник вину не визнав. Пояснив, що склад був відкритий для відвідувачів та був вільний доступ громадян, які могли по одному заходити та купувати металовироби. Під час перевірки працівники складу відвантажували металовироби, які були оплачені за безготівковою формою. На працівниках були гумові рукавиці та захисні маски. Але суд його оштрафував на 34 тис. грн.

У м. Немирів Вінницької області приватний підприємець торгував на базарі. Вину визнав і покаявся. Пояснив, що отримав усний дозвіл міського голови на продовження торгівлі. Суд його оштрафував на 17 тис. грн.

У селі Надеждівка Чаплинського району Херсонської області власник колишнього приміщення кафе надав його односельчанину для святкування весілля. Останній пообіцяв, що кількість людей не буде перевищувати 10 осіб. Не знаючи, скільки людей було на весіллі, поліцейські склали на нього протокол. Утім, суд, хоч і визнав винним власника приміщення кафе,, але обмежився усним зауваженням.

Продавці або працівники – 9 випадків

Працівниця АЗС «ВОГ» продавала їжу в приміщенні заправки без засобів індивідуального захисту. Порушниця визнала провину. Тому суд її оштрафував на 17 тис..

У Чернівцях касир не закрив роботу закладу «Центральний ломбард», чим порушив постанову Кабміну. У поясненнях порушник вказав, що не приймав громадян, а планував генеральне прибирання та дезінфекцію приміщення, після чого мав зачинити заклад та працювати в дистанційному режимі. Проте суд йому не повірив і оштрафував на 17 тис. грн.

У Кривому розі Дніпропетровської області продавчиня магазину м'ясної продукції «Ювілейний» продавала товар без марлевої захисної пов'язки. Свою вину вона визнала, додатково пояснила, що маска була на шиї, оскільки в ній було важко дихати. Суд її оштрафував на 17 тис. грн.

У Кам’янець-Подільському Хмельницької області продавець шаурми не закрив свій кіоск і продовжив прийом відвідувачів. Вину визнав і суд його оштрафував на 17 тис. грн.

У Покровську Донецької області продавець на ринку в магазині «Чайна лавка» працював без маски. Вину свою визнав, але суд обмежився усним зауваженням, хоча і визнав винним порушника.

У селищі Липова Долина Сумської області продавчиня магазину «СортНасінняОвоч» не зачинилась та продовжила продаж товарів. Вона вину свою не визнала, оскільки її особисто не попереджали про закриття магазину. Продавчиня додала, що двері до магазину були відчинені, бо вона чекала на доставку товару, в магазині перебувала лише вона одна, покупці були відсутні, продаж товарів не здійснювала. Суд її оштрафував на 17 тис. грн.

У Слов'янську Донецької області продавчиня магазину «Росія» торгувала риболовецьким приладдям. Провину свою визнала і попросила суворо не карати та звільнити її від сплати судового збору, оскільки є пенсіонеркою та отримує мінімальний розмір пенсії. Але суд її оштрафував на 17 тис. грн.

У селі Мала Горожанна Львівської області чоловік торгував з автомобіля Volkswagen сільськогосподарськими продуктами. Суд його оштрафував на 17 тис. грн.

У Києві жінка продавала харчі з рук. Порушниця вину визнала. Додатково зазначила, що продавала ці продукти з рук, оскільки вона придбала їх за власні кошти на продаж, і вони могли зіпсуватися, а вона зазнала би збитків. Суд її оштрафував на 17 тис. грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: