У Раді помічений «кнопкодав», якого можуть покарати за новим законом

Читать на русском
У Верховній Раді помічений депутат, який перший може понести відповідальність за кнопкодавство за новим законом. Нардепа можуть оштрафувати або позбавити мандату.
chesno.org

У парламенті вперше після вступу в силу закону про кримінальну відповідальність за неперсональне голосування був помічений нардеп-«кнопкодав».

Про це повідомляє рух «Чесно». За даними громадських діячів, під дію закону підпадає позафракційний нардеп із Закарпаття Владислав Поляк, який в п'ятницю, 21 лютого, був помічений за неособистим голосуванням.

Як повідомляється, нардеп зловживав своїм правом голосу під час прийняття поправки №1223 до проєкту закону про використання сільгоспземель.

«Чесно» опублікувало відео, на якому зафіксовано, як Поляк спочатку голосує на порожньому місці праворуч (яке закріплено за депутатом групи «Довіра» Василем Петьовкою), а після натискає кнопку на своєму пульті.

Перший "кримінал": закарпатський мажоритарник Владіслав Поляк кнопкодавить за сусідаРух ЧЕСНО

Також Поляк голосував за себе і за «сусіда» праворуч під час голосування щодо поправки №1420 до цього ж законопроекту.

Разом з тим мажоритарник двічі натиснув кнопку під час електронної реєстрації перед сьогоднішнім засіданням Ради. Інформація про кількість депутатів була зафіксована на табло.

Закон про покарання за «кнопкодавство» вступив в силу в Україні 16 січня цього року.

Згідно з його нормами, нечесним надепам в Раді загрожують штрафи від 51 тисячі до 85 тисяч гривень. Крім того, парламентарів можуть достроково позбавити мандату (ст. 81 Конституції України).

Нагадаємо, на сьогоднішньому засіданні Верховна рада розглянула 1506 поправок, поданих депутатами в законопроект про ринок землі.

Раніше в «Чесно» підрахували кількість законів з позитивними юридичними висновками.

У «Слузі народу» розкритикували ідею про кіберстеження в Раді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: