Зеленський, команда та перші сварки: в чому ризик для партії

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт
Дмитро Купираполітолог

Різні ризики для партії «Слуга народу» можливі. Буде важливо, як вони організують роботу, як донесуть свою точку зору, які механізми контролю запропонують.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Петро Олещук.

«Зараз їм нічого не загрожує, поки в президента високий рейтинг. Далі можуть бути різні варіанти. Але важко не погодитися з тим, що для тієї політичної сили, через яку вони потрапили до ВР, вони нічого не означають. Для багатьох це буде аргументом», – зазначив Олещук.

За його словами, до партії дійсно увійшло багато людей із різними уподобаннями, поглядами. Якісь неформальні групи завжди існували скрізь, СН не виняток.

«Це могло бути прогнозовано. Однак питання в тому, як, наприклад, окрема група проявить себе на практиці», – додав політолог.

На його думку, падіння рейтингів як партії, так і президента відбуватиметься паралельно.

«Це може бути пов’язано з різними проблемами – формуванням уряду, опалювальним сезоном тощо. Зрозуміло, що рейтинг усе одно впаде. Оскільки поки в Зеленського рейтинг високий, ніхто не хоче себе протиставляти йому в цій ситуації», – підкреслив Олещук.

Політичний аналітик Дмитро Купира зазначив, що ще не провівши навіть першого засідання, деякі депутати створили групи, а це може негативно вплинути на репутацію «Слуги народу». Це демонструватиме, що партія завела до своїх лав депутатів, за яких не може відповідати.

«Виборці дали дуже великий кредит довіри. Не дивилися навіть на компетенцію, орієнтувалися на Зеленського. І буде сильний удар, якщо не всіх своїх депутатів вони зберуть у фракції. Хоча сенсу депутатам так підставлятися також особливого немає. Втратять вони більше», – уточнив він.

У партії дійсно є люди, мотивацію яких зрозуміти складно, додав аналітик.

Киянин із вищою освітою: портрет типового «слуги народу»Середньостатистичний депутат від Слуги народу – це чоловік 39 років із вищою освітою, який займався підприємництвом.

«Так, можливо, є ті, хто не зовсім знає як, але точно хоче робити на краще. Однак є такі депутати, мотивацію яких зрозуміти складно. Ризиків немало. Від компетенції, ідейних засад до, можливо, скуповування окремих депутатів», – резюмував Дмитро Купира.

Нагадаємо, новообраний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Дубінський розкритикував свого однопартійця Давида Арахамію й звинуватив його в некомпетентності. Пізніше Дубінський заявив про створення окремої групи.

Подивитися, хто за професією та освітою новообрані народні депутати, можна тут.

Відзначимо, «Слово і Діло» склало портрет типового «слуги народу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: