Розкрадання $20 млн Ощадбанку: суд відпустив дочку нардепа Березкіна

Читать на русском
Ще одній дитині народного депутата Станіслава Березкіна обрали запобіжний захід у справі розкрадання кредиту у державного банку.
Вікторія Березкіна

Суд відпустив під особисте зобов'язання дочку народного депутата від групи «Воля народу» Станіслава Березкіна Вікторію, яку детективи Національного антикорупційного бюро підозрюють у причетності до розкрадання 20 мільйонів доларів кредиту Ощадбанку агрохолдингом «Креатив».

Про це журналіста «Слова і Діла» розповіли в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

За словами співрозмовника, детективи НАБУ і прокурори САП просили обрати Березкіній запобіжний захід у вигляді застави, проте суд задовольнив клопотання частково. Так, Березкіну відпустили під особисте зобов'язання і поклали низку обов'язків: прибувати на першу вимогу; повідомляти про зміну своїх місць проживання/або роботи; утримуватися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними, а також здати на зберігання закордонні паспорти.

Як відомо, детективи НАБУ вважають, що нардеп Березкін у 2013-2014 роках організував злочинну групу, метою якої було заволодіння 20 мільйонами доларів Ощадбанку, виділених аграрному холдингу «Креатив» у вигляді кредиту. На той момент нардеп був фактичним контролером фірми, а його син Максим – співзасновником. За версією слідства, після отримання кредитних коштів, у забезпечення якого були надані елеватор і фіктивний договір, вони відразу ж виведені на рахунки швейцарської фірмі CREATIV TRADING SA та белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії на зазначену суму.

При цьому фактична поставка не була проведена. Надалі $10 млн перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього $7,64 млн перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон». Інша частина вказаних кредитних коштів у розмірі $2,32 млн була перерахована іншій белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. За даними слідства, компанії CREATIV TRADING SA, Quadra Commodities SA Limited і TITAN LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Також Березкін сам підтвердив той факт, що він інвестував у купівлю заводу «Черноморгідрозалізобетон», під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році. За словами правоохоронців, зараз контрольним пакетом акцій «Черноморгідрозалізлбетону» володіють син і дочка Березкіна.

Нагадаємо, бізнес чоловіка Березкіної переписали на інших осіб. Раніше керівник САП Назар Холодницький розповів, коли завершать слідство у справі Березкіна. Також НАБУ під час затримання сина нардепа знайшло пакет з «білим порошком».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: