Офшорні схеми, елітні поїздки та плазмові екрани. Як витрачає державні кошти партія «Батьківщина»

Читать на русском

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
Слово і Діло

Шість парламентських партій станом на сьогодні отримають гроші на своє існування з державного бюджету України. Таке передбачає чинне законодавство. Витрачають ці гроші всі по-різному. Щоб з`ясувати, як саме, ми попросили журналістку Любов Величко провести серію з шести журналістських розслідувань. Упродовж цілого року вона писала про те, куди витрачають наші гроші «Опоблок», «РПЛ», БПП, «Народний фронт» і «Самопоміч». Перше розслідування серії, присвячене витратам «Опозиційного Блоку» стало одним з переможців у конкурсі найкращих робіт журналістів-розслідувачів. Сьогодні виходить останній текст циклу, присвячений витратам «Батьківщини».

«Спілкуватися не бажаємо»

До початку державного фінансування партія офіційно витрачала на свою квартальну діяльність близько чотирьох мільйонів гривень. Але що ближче вибори – то більші витрати. За три квартали 2018-го року «Батьківщина» отримала із держбюджету 25 мільйонів 415 тисяч гривень, а витратила на свою статутну діяльність майже у п’ять разів більше – 117 мільйонів 256 тисяч гривень. Левову частку грошей «з’їли» витрати на білборди, сітілайти та на телевізійну рекламу, яка оплачувалася із партійного гаманця, а не за кошти платників податків.

Ми ж зосередимося на аналізі витрачання саме державних коштів – 61-го мільйону 45 тисяч 847-ми гривень.

«Слово і Діло» офіційно звернулося до голови партії – Юлії Тимошенко – із проханням надати можливість побувати у центральному партійному офісі у місті Києві та поспілкуватися із його працівниками, які відповідають за роботу із розподілення коштів, виділених із держбюджету.

Також ми просили надати можливість поспілкуватися із керівниками партійних підрозділів та рядовими співробітниками про роботу партійного офісу, його головні завдання та виклики.

Втім, кандидату у президенти ідея познайомитися ближче, схоже, не сподобалася.

«Інформацію щодо використання державних коштів партією ВО "Батьківщина" та їх розподілу Ви можете знайти на сайті Національної Агенції з питань запобігання корупції. Працівники партійного офісу не висловили бажання спілкуватися з медіа щодо питань, викладених у Вашому листі», - категорично відповіла незмінний прес-секретар Юлії Тимошенко Марина Сорока.

Втім, залишати наших читачів без суспільноважливої інформації лише через небажання фігурантів розслідування – не наш стиль.

Тим паче, що НАЗК уже неодноразово знаходило порушення у фінансових звітах «Батьківщини», і планувало подати докази до правоохоронних органів.

Гроші з Кіпру

Політичні партії подають щоквартальний звіт про джерела отримання та шляхи використання коштів до НАЗК. Щоб політичну партію не звинувачували у використанні "брудних" коштів, юристи та партійні бухгалтери повинні чітко відслідковувати джерела отримання коштів на офіційний рахунок партії.

Але перевіряльники з НАЗК періодично виявляють те, як всупереч 15-ій статті Закону «Про політичні партії в Україні», «Батьківщину» фінансують фізичні та юридичні особи, які на момент переказу коштів мали борги у податковій, а також установи, які частково належать державі, органам місцевого самоврядування і т.д.

Аналітик з партійних фінансів громадського руху «Чесно» Юлія Решітько зазначає, що політичні партії системно повертають кошти або до держбюджету, або самому донору.

«Причин може бути безліч: партія не володіє персональними даними внескодавця і не може прозвітувати про цей внесок до НАЗК (у такому випадку внесок повертається), якщо внесок перерахувала фірма, бенефіціаром чи засновником якої є особа, уповноважена на виконання функцій держави та органів місцевого самоврядування (у т.ч. депутати місцевих рад), фірми, засновниками чи бенефіціарами яких є іноземці, або ж вони зареєстровані за кордоном», - пояснює вона.

Та увагу правоохоронців чомусь не привернули більш цікаві фінансові операції, які зафіксовані у фінансових звітах ВО «Батьківщина».

Партія повернула двом фірмам – ТОВ «Експалайт-2004» (33130175) – 239 тисяч 900 грн. та ТОВ «Рейтар» (33011171) – 450 000 грн. кошти із поясненням: «Повернення помилково внесених коштів у відповідності до част. 7 ст.15 ЗУ "Про політичні партії".

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.

Проаналізувавши усі звіти за 2016 рік, ми побачили, що у травні 2016-го ці фірми і справді зараховували кошти на рахунки партії. Але це були значно менші суми, ніж ті, що «Батьківщина» повернула як помилково зараховані: так, ТОВ «Рейтар» профінансувала партію на 80 тисяч гривень, а ТОВ «Експалайт-2004» - на 90 тисяч гривень.

«Суми повернення можуть бути більшими, якщо повертались не тільки надходження за звітний період, а і за попередній, - коментує голова ГО «Асоціація політичних наук» Дмитро Сінченко. - Підприємства, які вирішили зробити платіж, часто не враховують цю норму закону, через неуважність чи некомпетентність, тому партіям доводиться потім такі кошти повертати».

Тобто, якщо вірити звітам, партія віддала ТОВ «Експалайт-2004» на 239900 грн. - 90 000 грн. = 149900 грн. більше, ніж ця фірма дала партії. А ТОВ «Рейтар» отримала на 450 000 грн. - 80 000 грн.=370 000 грн. більше.

Таким чином, у цілому партія переплатила цим компаніям 149900+370000=519 тисяч 900 гривень коштів платників податків.

Власником торгівельної компанії ТОВ «Екскалайт-2004» є кіпрський офшор Fidfun Consulting Limited, заснований у 2004-му році Стіліосом Іеронімідом. Цей таємничий симпатик партії «Батьківщина» був депутатом Кіпрського парламенту та обіймав пост заступника міського голови Нікосії, і ще в 1985-му році заснував юридичну фірму, яка спеціалізується на реєстрації міжнародних компаній. За влади Януковича він став відомий завдяки своїй співпраці з олігархом Сергієм Курченком – у 2013-му році він планував продати фірмі кіпріота Одеський нафтопереробний завод.

Коли «Ескалайт-2004» жертвував кошти «Батьківщині», у неї був непогашений податковий борг. Ця компанія і зараз винна державі понад мільйон гривень.

ТОВ «Рейтар» - як і ТОВ «Експалайт», також майже весь час має мільйонні борги перед державою. Компанію заснували у 2004-му році, її кінцевими бенефіціарними власниками є дві кіпрські фірми - Sominex Trading Ltd та Sominex Trading Ltd.

А секретарем Sominex Trading Ltd є уже відомий нам Стіліос Іеронімід.

Втім, щодо даного епізоду у НАЗК питань чомусь не виникло.

«Якщо суми зарахування на рахунок політичної партії з боку комерційних організацій складають в 10 разів менше суми повернення, як нібито помилково знесених коштів, то цей факт є підставою для проведення позапланової перевірки політичної партії з боку ДФС і поліції, - вважає членкиня Правління Міжнародної спілки «Інститут національної політики» Марина Багрова. - Крім порушення фінансового законодавства, в цьому випадку проглядається ознака політичної корупції. В даному випадку, можливо, керівництво політичної партії використовує її в тіньових схемах для легалізації через неї коштів».

Підпільні російські «волонтери»

Зважаючи на підозрілі фінансові операції, ми можемо зрозуміти причини, чому партійне керівництво не бажає відкрито спілкуватися з журналістами та не запрошує їх на екскурсію у свій центральний штаб.

Тим паче, що днями в партії відбулися цікаві кадрові зміни. Так, «в межах заходів щодо зміцнення штабу та центрального апарату партії на початку президентської кампанії» першим заступником лідера партії Юлії Тимошенко призначили Валерія Дубіля.

Ми вирішили розібратися у причинах такого призначення.

Валерій Дубіль очолює Чернігівську обласну парторганізацію ВО «Батьківщина». В 2012-му році він потрапив у парламент, здобувши перемогу у 205-му мажоритарному виборчому округу у Чернігові.

Також Дубіль переймається релігійною тематикою, бере участь в просвітницьких акціях Чернігівської єпархії УПЦ МП та є членом Міжнародного інституту Афонської спадщини в Україні, що займається вивченням і популяризацією афонської культурно-історичної спадщини в Україні.

За дивним збігом обставин, в 2014-му році за клопотанням дружньої до Дубіля Чернігівської єпархії УПЦ МП Міграційна служба України надала посвідки на постійне проживання в Україні одразу сімом російським політтехнологам.

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
Російські політологи, які отримували посвідки на постійне проживання у 2014, 2017 та 2018 рр.Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Необхідність перебування росіян на території України протоієрей Ф.Манзяк УПЦ МП аргументував «здійсненням ними релігійної, благодійної та просвітницької діяльності в православних громадах Чернігівської області в період з 23 липня по 31 грудня 2014 року».

Згодом клопотання до ДМС для політолога Бориса Коновалова у 2017-му році написала ГО «Елеос-Україна», а письмову підтримку Корольову в 2018-му році надала ГО «Художня інвестиція».

За офіційною версією, російські політологи займаються в Україні релігійною та просвітницькою діяльністю.

Втім, у процесі перевірки Державної міграційної служби виявилося, що в справах, що оформлювались ДМС при наданні посвідок, немає жодних доказів того, що росіяни і справді займалися в Україні релігійною, благодійною, просвітницькою та волонтерською діяльністю.

Промоніторивши соціальні мережі та ЗМІ, ми також не знайшли інформаційних слідів волонтерської та релігійної роботи російських політтехнологів.

Джерела «Слова і Діла» в правоохоронних органах повідомили, що керівник ГО «Художня інвестиція» Максим Чуркін (який звертався до ДМС на підтримку російського політолога Корольова) регулярно допомагає іноземцям отримувати посвідки на тимчасове проживання. Для цього він пише звернення від імені громадської організації та допомагає оформляти фіктивні шлюби.

Чим же насправді займалися російські політтехнологи в Україні?

Кілька джерел із центрального штабу ВО «Батьківщина» на умовах анонімності стверджують, що Юлія Тимошенко потайки співпрацює із групою російських політтехнологів «для формування перспективних напрямків політичної діяльності».

«Російські політтехнологи працюють в офісі народного депутата Валерія Дубіля (м.Київ, вул. В. Васильківська, 126), і постійно спілкуються з керівництвом «Батьківщини», в тому числі, з Юлією Тимошенко», - розповіли нам в офісі «Батьківщини».

Втім, кілька разів зберегти повну конспірацію не вдалося.

«Засвітив» свою співпрацю із «Батьківщиною» російський політтехнолог Борис Коновалов – у 1990-1993-му роках був депутатом Госдуми РФ та працював у парламентському комітеті по засобам масової інформації, зв'язків з громадськими організаціями, масовими рухами громадян та вивчення громадської думки.

В Україні Коновалов ще з 2013-го року працював керівником виборчого штабу на лідера Миколаївської «Батьківщини» Михайла Соколова, відомого своїми українофобськими поглядами. Коновалов працював на Миколаївщині у парі зі своїм російським колегою – Романом Станіславовичем Мартіним.

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
Росіянин Борис Коновалов написав листа від імені свого керівника Михайла Соколова.Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
Борис Коновалов на мітингу під офісом партії «Батьківщина» у Миколаєві, 2013-й рік.Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У центральному штабі обговорюють співпрацю із російськими політтехнологами пошепки та лише з довіреними особами. Але Департамент безпеки уже проводить внутрішнє службове розслідування, аби вияснити масштаби репутаційних збитків, яких Валерій Дубіль може завдати партії.

«Оприлюднення фактів задіяння фахівців із Росії може завдати значної шкоди виборчим перспективам лідера партії, - прокоментував на умовах анонімності співробітник центрального офісу партії, наближений до керівництва. - Дубіль може використовувати кошти бізнес-мецената російського походження Вадима Новинського. Вони підтримують дружні відносини на релігійній основі, як прихильник УПЦ МП для фінансування деяких виборчих проектів під егідою ВО «Батьківщина» в замін на висунення на майбутніх виборах до парламенту найближчих до Новинського осіб».

Проросійські кадри в «Батьківщині» - не рідкість.

Яскравий приклад: під прапорами «Батьківщини» на Чернігівщині відкрито виступає Сергій Коровченко – фігурант скандальної кримінальної справи по захопленню Криму Російською Федерацією, якому «світить» до 15-ти років ув’язнення за державну зраду.

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
Сергій Коровченко бере участь в партійних заходах «Батьківщини» на Чернігівщині.Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

На початку 2014-го року Коровченко був начальником головного управління юстиції АР Крим, і (згідно з матеріалами справи Головної військової прокуратури України) як протеже Віктора Медведчука сприяв російській стороні проводити операцію по захопленню півострова. Тепер же Коровченко активно бере участь у партійних заходах «Батьківщини» на Чернігівщині.

Цікаве співпадіння: громадянською дружиною та бізнес-партнером Сергія Коровченка є керівник «технологічного штабу» партії Владислава Молчанова, яка займається фінансовими питаннями «Батьківщини».

В деяких партійних осередках наявність подібних осіб викликають бурю протесту.

Представники Київської міської партійної організації ВО «Батьківщина» відмовилися працювати за вказівками Молчанової, виявивши її зв’язки із російським бомондом. Партійці розуміють, що співпраця із представниками держави-агресора може позначитися на рейтингах політичної сили, а тому зверталися до Юлії Тимошенко і вимагали звільнити Молчанову з керівної посади.

Втім, Юлія Володимирівна, вочевидь, проігнорувала це звернення, позаяк Молчанова і досі плідно співпрацює із «Батьківщиною».

На момент виходу публікації Валерій Дубіль не відповів на запитання «Слова і Діла» стосовно співпраці із російськими політтехнологами.

Ні села – без партнадзору

«Батьківщина» - лідер за кількістю партійних осередків – в усіх областях України працюють 16 862 структурних утворень різних рівнів. Найбільше осередків має в Одеській та Львівській областях, найменше – в Чернівецькій області.

«Батьківщина» володіє кількома офісами. В 2001-му році вона придбала офіс в Мукачево площею 33,4 кв.м.. Зараз тут прописалася Закарпатська обласна організація «Батьківщини».

Також у «Батьківщини» є квартира у Києві – 82,2 квадратних метри на вул. Юрківська, буд. 28.

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
В цьому будинку на вулиці Юрківській є приміщення «Батьківщини»Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Ще у партії є два приміщення, які числяться як гаражі: один із них площею 21 квадратний метр – невідомо як розмістився у крихітному одноповерховому приміщенні, більше схожому на МАФ - на вул. Грінченка, 18-а. Ще один «гараж» площею 220 квадратних метрів розмістився на заправці «WOG» на вул. Набережно-Лугова.

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
За документами, тут є гаражі «Батьківщини».ПоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Такої скромної кількості квадратних метрів нерухомого майна для гігантської структури не вистачає. Тож не дивно, що на оренду приміщень для партійних офісів «Батьківщина» зазвичай витрачає близько 25% свого бюджету.

А от офіційні зарплати отримують одиниці. Ставка у працівників офісів мізерна – і складає зазвичай 3-4 тисячі гривень на місяць.

Наприклад, у третьому кварталі 2018-го року на зарплати партія витратила всього 1 мільйон 30 тисяч гривень. Якби ж усім керівникам 16-ти тисяч осередків партія виплатила хоча б мінімальну зарплату – 3200 гривень – бюджет склав би майже 54 мільйони гривень. Але якщо вірити даним зі звітів НАЗК, у партії є величезна армія людей, які працюють на волонтерських засадах.

Зустрічі з музикою

Для створення красивого образу народної підтримки партія «Батьківщина» час від часу організовує масштабні збори своїх прихильників, а також активістів, експертів та неурядових організацій. Під час таких заходів зі сцени виступають ключові особи партії – лідер Юлія Тимошенко та її заступники. Запрошені делегати також мають право виступити або задати питання з місця. Партійні з’їзди – виглядають майже так само, окрім того, що запрошують на них членів партії. На них приходять від кількох сотень до десяти тисяч запрошених.

Організація подібних заходів для «Батьківщини» обходиться платникам податків недешево. Більше 5% коштів, отриманих із державного бюджету на своє фінансування, партія витратила на конференції та партійні з’їзди.

«Після в’язниці Юля змінилася. В кращу сторону. Стала більш прагматичнішою і більш людяною. Стала більше слухати. Ми не допустимо повторення помилки 2007-го року, коли Юля стала премєр-міністром, але в неї не було більшості у парламенті. Зараз ми збираємо команду, яка на другий день після виборів зможе працювати», - каже керівник департаменту Виконавчого секретаріату Політради ВО «Батьківщина» Сергій Подгорний.

Аби вразити партійців та гостей, партія детально продумує концепцію заходу, активно рекламує його у ЗМІ та соцмережах.

Наприклад, 29 жовтня 2016 року у виставковому центрі «КиївЕкспоПлаза» «Батьківщина» провела Всеукраїнське селянське віче для десяти тисяч делегатів. На організацію заходу із партійної каси за рахунок держбюджету було витрачено 864 тис. грн.

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
Кошторис витрат на Всеукраїнське селянське віче, які були покриті із державного бюджету.Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Виступи транслювали на чотири гігантських екрани, аби всім було видно. За їх оренду партія заплатила 254 тис. грн.. На гарне освітлення та якісний звук витратили ще 109 тисяч гривень. Учасників заходу вирішили голодом не морити, і вписали в кошторис 221 тисячу гривень на приготування страв.

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
Тимошенко виступає на одній сцені із хористами та бандуристамиЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Делегати проходили до залу по червоній доріжці, з’їзд відкривали хорова капела імені Ревуцького та капела бандуристів імені Георгія Майбороди: читали вірш про Україну, співали пісню «Реве та стогне Дніпр широкий» (розважальний перфоменс обійшовся у 20 тисяч гривень).

14-й з'їзд партії «ВО «Батьківщини» провели 25 березня 2017 року менш пафосно, витративши 55 тисяч гривень на оренду світодіодного екрану та технічне обслуговування заходу.

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
Партійний з’їзд «Батьківщини» 25 березня 2017-го року.Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

А от розпіарені збори «Новий курс» партія оплатила за власні кошти. Запросили 700 осіб: громадських активістів, науковців, економічних експертів, партійці складали близько 15% учасників. За круглим столом від «Батьківщини» були тільки Юлія Тимошенко і Сергій Терьохін.

Також партія не жалкує державних коштів на організацію закордонних поїздок. Протягом січня-червня 2017-го року за авіаквитки, бронювання VIP-залу в аеропорту та проживання в готелях «Батьківщина» перерахувала туристичній компанії «Велл-Тревел» понад 2 мільйони 233 тисячі гривень.

За словами директора ТОВ «Велл-Тревел» Олени Веретенникової, це були бізнес-поїздки до Європи. Разом з тим, Веретенникова знехтувала законом «Про доступ до публічної інформації» і не надала більш розгорнутих даних стосовно кількості людей, які брали участь у цих поїздках, а також переліку країн, куди вони були здійснені.

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
Перелік послуг, які замовляла ВО "Батьківщина" у ТОВ "Велл-Тревел" за державні кошти (дані фінансових звітів НАЗК)Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Будучи на самоутриманні, «Батьківщина» поступово придбала для потреб партії пристойний автопарк. З 2001-й по 2010-й рік за партійні кошти було куплено 25 автомобілів марки Toyota, Shkoda, Wolksvagen, Renault і ГАЗ з 1996-го по 2010-й роки випуску. Після шестирічної перерви покупки відновилися – щойно партія перейшла на державне фінансування, автопарк поповнився ще на дві автівки - Skoda Octavia A7.

Щоб партійні автомобілі завжди були у чистоті, у дворі центрального офісу «Батьківщини» навіть є автомийка.

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
Корпоративна автомийка «Батьківщини» на вул. Турівська, 13.Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Де автівки – там і додаткові витрати. «Батьківщина» витрачає кошти на паливно-мастильні матеріали, і декларує жахливий технічний стан своїх «конячок». Лише за півтора роки – з березня 2017-го по серпень 2018-го «Батьківщина» 196 разів віддавала свої автівки на ремонт, витративши при цьому понад 1 мільйон 263 тисячі гривень.

Тобто, в середньому, кожна із 27-ми автівок (включно з двома Шкодами із автосалону) протягом 18-ти місяців ламалася аж сім разів.

Ремонт партія найчастіше довіряла чотирьом компаніям. З березня 2018-го року і дотепер технічним станом авто займається Броварська фірма «Вега-Авто Бровари». Її директор Ілля Завадський каже, що співпраця із партією почалася завдяки тому, що у водія «Батьківщини» автівка зламалася на міській окружній дорозі, на якій і знаходиться його СТО.

«До нас часто приходять клієнти, які, проїжджаючи неподалік, ламаються. Так сталося і з водієм «Батьківщини». Відремонтували його автівку, ціна йому сподобалася. Потім він порівняв наші ціни із цінами компанії, яка тоді їх обслуговувала, і виявилося, що з нами працювати економніше. Тож приїхав інший чоловік – який завідує гаражем партії, і ми підписали договір про співпрацю, - розповідає Ілля. – А тепер ми кожні три місяці на фінансовий моніторинг в Мінюст документи віддаємо».

Лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко пересувається на елітному броньованому Мерседесі S-класу 2012-го року випуску.

За можливість Юлії Володимирівни пересуватися із шиком із моменту початку державного фінансування платники податків віддали солідну суму – понад 1 мільйон 594 тисячі гривень (за обслуговування авто).

Серія розслідувань Любові Величко про те, як парламентські партії витрачають бюджетні кошти, завершується текстом про витрати Батьківщини. Щонайменше півмільйона гривень партія витратила на сумнівні цілі, стверджує авторка.
Юлія Тимошенко їздить на Мерседесі, який належить фірмі її чоловіка.Зображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Ці кошти отримала київська фірма ТОВ «Інтернаціональні індустріальні проекти» з уставним фондом понад 2,2 мільйони гривень. Левову частку внеску в уставний фонд (99%) внесла чеська фірма Брітіко Продукт С.Р.О., керуючим директором з 2015-го року є… чоловік Юлії Володимирівни Тимошенко – Олександр Тимошенко.

Чи є ця інформація в офіційній декларації лідерки «Батьківщини»?

В 2016-му році Юлія Тимошенка задекларувала дохід Олександра Тимошенко від діяльності компанії Брітіко Продукт С.Р.О. – 175 тис. 169 грн., в 2017-му році – ще 244 тис. 948 грн. Тобто, за даними декларації Олександр Тимошенко заробив 420 тис. 117 грн. від діяльності чеської фірми.

А зі звітів НАЗК за 2016 та 2017-й роки випливає, що дохід компанії ТОВ «Інтернаціональні індустріальні проекти» (99% якої належить Брітіко Продукт С.Р.О.) склав 1 млн. 299 тис. 821 грн. – це на 879 тисяч 704 гривні більше, аніж зазначено у деклараціях Юлії Володимирівни.

Таким чином, можемо припустити, що відомості, подані у декларації, відображені неправдиво.

Заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Радецький зазначає: якщо суб’єкт декларування ще й умисно не подав декларацію та сума завідомо недостовірних даних перевищує 344,5 тис. грн. - настає кримінальна відповідальність за статтею 361-1 Кримінального Кодексу.

Але окрім кримінальної відповідальності перед правоохоронцями, політики повинні нести ще й моральну відповідальність за брехню перед своїми виборцями.

Любов Величко, спеціально для «Слова і Діла»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: