Україна в рейтингах: бюджет став прозорішим, а армія – сильнішою

Читать на русском

Україна минулого року значно покращила свої позиції в міжнародних рейтингах, особливо в економічних. Крім того, позитивнішою стала ситуація зі свободою людини та медіа, а також сильнішою армія. «Слово і Діло» відстежило зміни позицій держави в світових рейтингах.

Найбільший ривок Україна зробила в рейтингу відкритості бюджету (Open Budget Index), посівши 39-е місце серед 115 країн світу, це плюс 18 позицій. Цей рейтинг складається раз на два роки, включає оцінку 109 індикаторів і охоплює роботи парламенту, Міністерства фінансів, Рахункової палати та казначейства протягом бюджетного процесу. Перше місце в рейтингу зайняла Нова Зеландія, а останнє розділили відразу шість країн.

Скільки прямих інвестицій та з яких країн надійшло в Україну за останні вісім роківНайбільше грошей в українську економіку в 2018 році вклала країна-агресор. Найпривабливішою для фінансування стала банківська сфера.

На 16 позицій Україна піднялася в рейтингу свободи людини, але все одно посідає там лише 118-те місце зі 162. Індекс розраховується, в тому числі, на таких показниках, як свобода пересування та віросповідання, верховенство права, безпека та захищеність, свобода слова, розвиток громадянського суспільства регулювання кредитування, праці та бізнесу й інших. При цьому індекс персональної свободи українців оцінили вище, ніж індекс економічної свободи. Лідерами рейтингу є Нова Зеландія, Швейцарія та Гонконг, а замикають його Ємен, Венесуела та Сирія.

У рейтингу економічної свободи в України прогрес у 15 рядків – тепер ми посідаємо 134-те місце зі 162. Але при цьому Україна все ще залишається в групі «економічно невільних країн». Рейтинг розраховують на основі аналізу п'яти категорій: розмір уряду, правова система та захист прав власності, доступ до надійної валюті, свобода міжнародної торгівлі, регулювання кредитування, праці та бізнесу. Очолили рейтинг Гонконзі, Сінгапур і Нова Зеландія.

У рейтингу Doing Business (легкість ведення бізнесу) Україна піднялася лише на п'ять позицій і посідає 71-ше місце серед 190 країн. Найбільше зростання в країни за рік в міжнародній торгівлі та виконанні контрактних зобов'язань

Незначне зростання в України в рейтингах свободи медіа, найсильніших армій світу та індексі процвітання.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, міжнародне рейтингове агентство Moody's підвищило суверенний рейтинг України в національній та іноземній валютах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: