Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Борис Козир

Читать на русском
Народний депутат Борис Козир виконав лише п'ять обіцянок із 29, більшість ще перебувають у процесі.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Борис Козир (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Козир пройшов до Верховної Ради на виборах у листопаді 2014 року за виборчим округом №127 (Миколаївська область). Наразі він також є заступником голови парламентського комітету з питань транспорту. За час своєї каденції депутат дав 29 обіцянок, 5 з яких виконав (17%) і стільки ж – провалив.

Перед виборами Козир пообіцяв, що розробить механізми відкликання народних депутатів, які не виконують своїх обіцянок. І цю обіцянку він сам не виконав: жодних законодавчих ініціатив парламентар не розробив.

Також народний депутат обіцяв ініціювати законодавчу базу для функціонування Морської адміністрації України. Але за рік нічого на цю тему так і не напрацював. Проігнорував Козир і свою обіцянку надати на засіданні профільного комітету Верховної Ради проект каботажного судноплавства (плавання між портами однієї держави, без заходу до іноземних портів).

Виконав Козир передвиборчу обіцянку створити на законодавчому рівні дієві механізми контролю за діями органів влади та витрачанням бюджетних коштів. У першій половині 2015 року були ухвалені закони «Про відкритість використання публічних коштів» і «Про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних». Згідно з ними, розпорядники даних щодо планування та виконання державного та місцевих бюджетів будуть зобов'язані оприлюднювати у відкритому доступі відповідну інформацію й відомості. Депутат підтримав обидва закони.

Крім того, нардеп виконав обіцянку домогтися наділення кожної територіальної громади матеріальними й фінансовими ресурсами достатніми для її розвитку. Наприкінці 2014 року Козир підтримав законопроекти, які дозволили розпочати процес фінансової децентралізації в Україні зі значним розширенням фінансових прав громад. Зокрема, розширили дохідну базу місцевих бюджетів, запровадили розподіл компетенцій, збільшили кількість платежів, які залишаються в розпорядженні місцевих бюджетів.

Козир пообіцяв вирішувати першочергові проблеми округуСказано 27 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

У травні 2015 року нардеп, як і обіцяв, підтримав кандидатуру Ігоря Білоуса на посаду голови Фонду державного майна, а Юрія Терентьєва – на посаду голови Антимонопольного комітету України.

В процесі виконання в Козиря залишаються ще 19 обіцянок. Зокрема, минулого року він обіцяв сприяти виділенню бюджетних коштів на ремонт дитячого садка в селі Благодарівка. У 2018 році на сайті Державного фонду регіонального розвитку з'явився проект утеплення садочка, на роботи передбачено 863 тисячі гривень.

Школам у селах Михайлівка та Криничка поки щастить не так. У червні минулого року депутат обіцяв утеплити фасади найближчим часом, у тому числі завдяки коштам із Фонду регіонального розвитку. Але поки жодних відомостей про проведені роботи немає.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: