У США петиція за звільнення Сенцова зібрала 100 тисяч голосів. Що далі?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Між США та Росією безліч невирішених та суперечливих питань. Їхні відносини ще більше загострюються, а жодне проблемне питання не зрушило з місця. Тому доля Сенцова навряд чи буде одним із тих питань, в якому будуть зрушення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи інформацію про те, що петиція за звільнення Сенцова набрала 100 тисяч підписів.

«На прикладі Донбасу ми бачимо, що б США не заявляли, що б не робили, вже навіть зброю постачали, санкції запроваджували, причому і за Сирію, і за Солсбері, все одно нічого не вирішується. США не зможуть допомогти й у звільненні Сенцова», – зазначив Воля.

«У цій ситуації Медведчука навряд чи хтось обійде», – додав він.

Експерт нагадав про заяву Медведчука з приводу того, що РФ у ситуації, коли на неї тиснуть, не піде на жодні поступки, щоб не виглядати слабкою. Росія не відступить через тиск якоїсь сильної держави.

За його словами, ми маємо інший приклад – у випадку із Савченко були домовленості з Медведчуком, у випадку з Чийгозом та Умеровим – з Ердоганом.

Хто з українських політв'язнів голодує на знак протестуЧетверо українців, незаконно утримуваних у Росії, зараз продовжують голодування. Раніше тиждень голодував Олександр Кольченко.

«Знову ж таки, тиск величезний. Кампанія з петиціями дратує РФ. Аби не вийшло так, що звільнення Сенцова це лише відтермінує», – уточнив експерт.

Інший бік – Сенцов продовжує голодування, нібито є примусове годування, але коли настане критичний момент, ніхто не знає, підкреслив він.

Можна взяти до уваги заяву Медведчука щодо того, що РФ невигідна смерть Сенцова у в’язниці, але з іншого боку, якщо буде ще якийсь тиск на Росію, не виключено, що вона, навпаки, піде на все, акцентував політолог.

«Тому що санкції вже є, списки санкцій уже знецінені. Є список з приводу Литвиненка, список Магнітського, санкції з приводу Криму, Донбасу, Сирії, кібервтручання та ще безліч обмежень. Які далі санкції? Звичайно, важко про це говорити, але якщо Сенцова не стане? Санкції як інструмент уже знецінені, якщо їх спробують застосувати у ситуації із Сенцовим», – пояснив він.

Так, такий кінець для Росії матиме негативні наслідки, але для внутрішнього споживача політичної інформації вказано чітко: Сенцов сидить за тероризм. Вони цим ще й скористаються, як завжди, наголосив експерт.

«Росія на тиск не піддається. У Кремлі, цілком імовірно, можуть упертися. Санкції знецінені як інструмент впливу в багатьох питаннях. Тим більше щодо Сенцова вони не діятимуть», – додав він.

«Можливо, якийсь вихід знайдуть, але через домовленості, зокрема з Ердоганом. Там є інтереси», – резюмував Володимир Воля.

Відзначимо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін 25 серпня 2014 року пообіцяв звільнити з російського полону Олега Сенцова.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, хто з українських політв'язнів голодує на знак протесту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: