Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Костенко пообіцяв, що «Самопоміч» підтримає законопроект про окуповані території будь-якого авторства, якщо він відповідатиме вимогам фракції

17 березня 2017 року народний депутат Павло Костенко пообіцяв, що «Самопоміч» підтримає законопроект про окуповані території будь-якого авторства, якщо він відповідатиме вимогам «Самопомочі», а саме встановить дати початку тимчасової окупації та саме поняття тимчасово окупованої території, врегулює питання про припинення функціонування органів державної влади, місцевого самоврядування та порядок евакуації місцевих держадміністрацій за межі тимчасово окупованої території, заборонить проведення виборів та референдумів на тимчасово окупованій території, а також визначити поетапний порядок проведення виборів на території, що звільнена від окупації тощо (відео:22:00).
Архів
Сказано 17 березня 2017 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=60IWo-JZXAU
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14898
  • https://focus.ua/country/382126/
  • https://www.facebook.com/IegorSoboliev/posts/10207729859364131?pnref=story

Результат

6 жовтня 2017 року ВРУ підтримала в першому читанні за основу законопроект "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях" (№7163).

Однак, фракція "Самопоміч" активно наполягала на виключенні даного законопроекта, що суперечить позиції та баченню колег по фракції, зокрема як зазначив нардеп Єгор Соболєв наявність наступних положень в законопроекті для його прийняття є принциповою:1. будь-яке посилання на Мінські угоди не має права стати частиною українського законодавства - цей пункт в даному законопроекті був виключений депутатами.

2. Визнання Росії окупантом, а частини наших територій окупованими - дане положення міститься в редакції закону, але трактується більш стримано і неконкретно.

З Зазначення дат початку окупації з покладанням на державу-окупанта відповідальності за всі порушення прав людей і руйнування на окупованих територіях, що сталися після цих дат. В законі має бути чітко написано, що йдеться як про окуповану частину Донбасу, так і про анексований Крим - дат в законопроекті не зазначено; проте вказується Крим, як також окупована територія.

3. Торгівля з окупованими територіями не має бути легалізована знов. Вона дає ворогу сили для нових нападів на наші землі - даний пункт не враховано в редакції законопроекту.

Костенко не голосував за даний законопроект № 7163.