Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Пашинський обіцяє домогтись притягнення до відповідальності колишніх міністрів оборони та їх заступників за мільярдні збитки від розкрадання військової техніки

19 травня 2016 року народний депутат України Сергій Пашинський заявив, що домагатиметься покарання міністрів оборони та їх заступників (починаючи з 2005 року) за мільярдні збитки від розкрадання військової техніки. За його словами, причетними до вказаної справи є колишні міністри Анатолій Гриценко, Юрій Єхануров, Михайло Єжель та Дмитро Саламатін (відео:03:00).
Не виконано
Сказано 19 травня 2016 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=7G90eK_iRJE
  • http://apostrophe.ua/article/politics/government/2016-09-03/massovyie-hischeniya-v-armii-o-chem-umolchala-genprokuratura/7120
  • http://antikor.com.ua/articles/123254-anatolij_gritsenko_lutsenko_vret_matios_vret_vse_vrut
  • http://stopotkat.net/news/view/53342
  • http://www.pravda.com.ua/rus/news/2016/09/27/7121941/
  • http://tyzhden.ua/News/176577
  • http://nfront.org.ua/news/details/rozgrabuvannya-minoboroni-ta-zsu-ye-najbilshimi-korupcijnimi-oborudkami-sergij-pashinskij
  • Лист Генпрокуратури від 12 січня 2018 року
  • https://espreso.tv/news/2018/06/08/rada_stvoryla_komisiyu_dlya_rozsliduvannya_rozkradan_u_armiyi_vprodovzh_14_rokiv
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=18924
  • https://zik.ua/news/2018/09/18/tsk_z_usih_ministriv_oborony_naybilshe_mayna_armii_prodav_grytsenko__na_13_1408657
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=21211

Результат

На початку вересня генеральний прокурор Юрій Луценко на засіданні комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони повідомив про ряд відкритих кримінальних проваджень щодо розкрадання військового майна проти колишніх міністрів оборони за період з 2005 по 2015 роки. Згідно інфографіки, оприлюдненої прес-секретарем генпрокурора Ларисою Сарган, найактивніше розпродаж велася, коли міністром був Анатолій Гриценко. В свою чергу, екс-чиновник назвав подібні звинувачення в свою адресу «брехнею і підлістю».

Пізніше стало відомо про арештовані рахунки «Інвестбанку» колишнього міністра оборони Дмитра Саламатіна, підозрюваного у розтраті 30 мільйонів доларів державних коштів на військовому контракті з Іраком.

Також, головна військова прокуратура завершила спеціальне досудове розслідування стосовно екс-міністра оборони Михайла Єжеля. Раніше, Генеральна прокуратура повідомляла, що розшукує колишнього чиновника як підозрюваного у справі про розтрату державних грошей, але він втік до Білорусі.

У жовтні Генпрокуратура повідомила, що підозрюваний у зловживанні владою колишній міністр оборони Михайло Єжель і його захисники ухиляються від ознайомлення з матеріалами досудового розслідування проти нього. У зв’язку з цим, Печерський районний суд Києва встановив термін, протягом якого екс-міністр має ознайомитися з матеріалами справи. Після закінчення цього терміну справу з обвинувальним актом направлять до суду.

У квітні 2017-го Сергій Пашинський під час засідання Погоджувальної ради повідомив про розпочату роботу по притягненню винних в розкраданні військової техніки ЗСУ до відповідальності. Зокрема, на засіданні Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони була створена робоча група для внесення відповідних змін до законодавства, які дозволять покарати корупціонерів. Крім того, до вказаного процесу планується залучити директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника. За словами Пашинського, вкрадена та продана за ціною металобрухту техніка має бути повернута (відео).

На початку січня 2018-го ми направили запит по вказаному питанню до Генпрокуратури та народному депутату.

У відповідь на запит в.о. начальника відділу розгляду запитів на публічну інформацію Генеральної прокуратури України Віктор Молованюк повідомив, що у зв'язку з таємницею слідства відомості досудового розслідування не можуть бути розголошені, лише з дозволу слідчого або прокурора.

За його словами, Головною військовою прокуратурою здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишнього міністра оборони Є. у вчиненні кримінального правопорушення за фактами неналежного виконання ним своїх службових обов'язків, що виразилися у погодженні переліку військового майна ЗСУ, яке підлягає відчуженню, та призвело до його неправомірної реалізації приватним особам. Розслідування провадження на теперішній час зупинено у зв'язку із розшуком підозрюваного. Також, прокуратурою здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочинів, передбачених статтями КК. Досліджуються причини і обставини здійснення керівництвом Міноборони та Генштабу ЗСУ організаційно-розпорядчих заходів, що призвели до зниження боєготовності військ і обороноздатності держави.

У червні 2018 року Верховна Рада ухвалила постанову про утворення тимчасової слідчої комісії для розслідування розкрадань у ЗСУ та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 рік. Термін діяльності ТСК та термін подання нею звіту про виконану роботу на розгляд Верховної Ради України – 6 місяців із дня її утворення. Депутат підтримав створення вказаної ТСК. У вересні комісія назвала рекордсменом за обсягом відчуження майна Анатолія Гриценка.

У грудні 2018 року ТСК надала попередній звіт про роботу. У проекті постанови №9370 надається інформація з розслідування ТСК, так само пропонується продовжити термін роботи комісії ще на 6 місяців, а також розширити період, в рамках яких члени комісії будуть вивчати факти розкрадань в оборонній сфері. Це буде період з 1991-го по 2018 рік. Проект постанови був прийнятий 6 грудня 2018 року. Сергій Пашинський голосував "За".

Не дивлячись на те, що народний депутат докладав зусиль для виконання цієї обіцянки, він не добився винесення вироків. ТСК з даного питання продовжує працювати. Але на 21 липня 2019 року призначено вибори до парламенту, тому вважаємо що до кінця каденції Сергій Пашинський не встигне виконати дану обіцянку, тому отримує статус "Не виконано". Якщо ситуація зміниться, то ми обов'язково розглянемо варіант зміни статусу.