Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом

Порошенко обіцяє знайти оптимальні шляхи розблокування поставок вугілля з ОРДЛО

16 лютого 2017 року Президент України Петро Порошенко пообіцяв знайти оптимальні шляхи розблокування поставок вугілля з ОРДЛО.
Не виконано
Сказано 16 лютого 2017 р.

Джерело

  • http://www.president.gov.ua/news/mi-znajdemo-optimalni-shlyahi-dlya-pripinennya-blokadi-zahis-40046
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/45492.html
  • https://112.ua/video/otmenit-zapret-na-torgovlyu-s-orlo-otvechaet-tuka-262211.html
  • http://novosti.dn.ua/news/279274-tuka-torgovlya-s-nepodkontrolnym-donbassom-umenshylas-no-ne-yschezla

Результат

Нагадаємо, з 26 грудня 2016 року розпочалась блокада ОРДЛО, яка тривала до 15 березня 2017 року. Протест був направлений на тимчасове повне припинення транспортного сполучення між Україною та ОРДЛО. Акція була ініційована з ультиматуму, який висунули бойовикам українські ветерани-добровольці з вимогою звільнення українських військових, які утримуються в полоні. Також були й інші причини: контрабанда, підозри в корумпованості посадовців. Вимоги учасників акції не були задоволені, блокада продовжувалася.

27 лютого терористи висунули зустрічний ультиматум, вимагаючи припинити блокаду та погрожуючи «націоналізувати» українські підприємства, що знаходяться на території ОРДЛО, але сплачують податки до бюджету України та контролюються урядом України. 1 березня така «націоналізація» була проведена.

15 березня 2017 року Рада нацбезпеки і оборони України вирішила тимчасово, до реалізації пунктів 1 і 2 Мінського «Комплексу заходів» від 12 лютого 2015 року, а також до повернення захоплених підприємств до функціонування згідно із законодавством України, припинити переміщення вантажів через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей.

Станом на початок березня 2018 року українські шахти залишаються бути «націоналізованими» бойовиками, а у Кабміні вже порахували збитки, торгова блокада Донбасу призвела до падіння ВВП України у 2017 році на 1%.

ВИСНОВОК: через 2 роки після заяви президента поставки вугілля з ОРДЛО не розблоковані.