Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Розенко зобов'язаний забезпечити конкуренцію та прозорість на ринку закупівель ліків

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила віце-прем'єр-міністром України Павла Розенка. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Павла Розенка забезпечити конкуренцію на ринку лікарських засобів, прозорість механізмів їх закупівлі за державні кошти, у тому числі шляхом здійснення закупівель через міжнародні організації.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/269-19
  • http://moz.gov.ua/article/interview/jak-vidbuvaetsja-reforma-zakupivel-likiv---intervju-zastupnika-ministra-ohoroni-zdorovja
  • лист від міністерства
  • https://www.city.kharkov.ua/assets/files/docs/zakypki/3301-04_55905-03_01.7_33810-vd-19.12.2018.pdf

Результат

Як відомо, у березні 2015 року на законодавчому рівні була закріплена передача закупівлі ліків Міжнародним організаціям. Станом квітень 2018 року відповідний документ чинний, і його дія має завершитися на початку квітня 2019 року.

Для висвітлення інформації щодо закупівель ліків через міжнародні організації ми направили запит до Міністерства охорони здоров'я України.

З отриманого листа стало відомо, що розпорядженням Кабміну від 19 квітня 2017 року №263-p прийнято рішення про здійснення у 2017 році у повному обсязі закупівель ліків, медвиробів та медпослуг за рахунок коштів держбюджету із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі.

Також у листі вказано, що Міністерством було відібрано спеціалізовані організації і укладено з ними відповідні договори: Представництво фонду ООН в Україні (UNICEF), Програма розвитку ООН/ United Nations Development Program, Краун Ейджентс.

26 жовтня 2018 року Міністерство охорони здоров’я зареєструвало держпідприємство «Медичні закупівлі України», яке буде закуповувати ліки, а також запровадить електронний каталог ліків в онлайн-магазині у системі ProZorro.

25 квітня 2019 року система Prozorro представила пілотний проект з E-каталогів. Новий інструмент дозволить закуповувати невеликі партії типових товарів, як у звичайному інтернет-магазині. У рамках пілотного проекту поставки відбуватимуться лише для київських замовників. Після тестування та аналізу роботи нового інструменту каталоги будуть доопрацьовані, а перелік товарів та географія замовників – розширені.

За закупівлі фармпродукції відповідатиме державне підприємство «Медичні закупівлі України». Рештою закупівель займатиметься державна установа «Професійні закупівлі».

Для забезпечення конкурентності на ринку закупівель ліків МЕРТ, МОЗ, АМКУ розробляли та надавали рекомендації замовникам.

ВИСНОВОК: третій рік поспіль закупівля ліків відбувається через міжнародні організації. Протягом цього часу уряд затверджував плани закупівель та передбачав у Держбюджеті необхідні кошти. Також уряд дотримувався зобов'язання Програми діяльності КМУ від 14.04.2016.