Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний запровадити в роботі Державної фіскальної служби автоматизовану систему управління ризиками та оцінки митної вартості товарів

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана запровадити в роботі Державної фіскальної служби автоматизовану систему управління ризиками та оцінки митної вартості товарів, показників ефективності діяльності кожного функціонального підрозділу з чіткою регламентацією процедур та варіантів поведінки посадових осіб, їхньої персональної відповідальності.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/365126.html
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/978-2017-%D1%80#n54
  • http://if.sfs.gov.ua/okremi-storinki/struktura/320578.html
  • Лист ДФС від 14 лютого 2018 року
  • http://sfs.gov.ua/pro-sfs-ukraini/struktura-/aparat/departament-targetingu/povidomlennya/332989.html
  • https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1157481757769745&set=a.262368953947701&type=3&theater
  • https://zaxid.net/v_ukrayini_zaprovadili_yedine_vikno_na_mitnitsi_n1460779
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62378
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2530-19
  • http://km.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/369217.html
  • http://lv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/struktura/354193.html
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-zatverdiv-strategiyu-rozvitku-sistemi-upravlinnya-rizikami-u-sferi-mitnogo-kontrolyu-na-period-do-2022-roku

Результат

З метою запровадження в роботі ДФС автоматизованої системи управління ризиками та оцінки митної вартості товарів урядом 27 грудня 2017 року розпорядженням № 978-р було ухвалено «Стратегію розвитку системи управління ризиками у сфері митного контролю на період до 2022 року».

На виконання цієї стратегії у вересні 2018 року було ухвалено депутатський законопроект з пропозиціями Президента «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України щодо запровадження механізму єдиного вікна та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України». Відповідно до законопроекту, автоматизована система управління ризиками є складовою частиною єдиної автоматизованої системи органів доходів і зборів. Це унеможливлює неконтрольованість та різні підходи до визначення митної вартості товарів.

На виконання стратегії та з метою подальшого розвитку системи управління ризиками у сфері митного контролю та модернізації автоматизованої системи митниці в структурі ДФС було утворено окремий структурний підрозділ з питань управління митними ризиками із забезпеченням цілодобового режиму функціонування (Департамент таргетингу та управління митними ризиками) (накази ДФС від 26 червня 2018 р. № 406 та від 30 серпня 2018 р. № 562); запроваджено таргетинг під час здійснення митного контролю найбільш ризикових зовнішньоекономічних транзакцій.

Практична реалізація таргетингу як складової циклу з управління ризиками передбачає, зокрема: аналіз інформації з використанням усіх доступних джерел інформації; внесення інформації про окремі очікувані зовнішньоекономічні операції до Автоматизованої системи аналізу та управління ризиками (АСАУР) із визначенням посилених форм та обсягів митного контролю; контроль виконання митних формальностей із застосуванням можливостей віддаленого онлайн-відеоспостереження; аналіз результатів виконання митних формальностей, визначення ефективності здійснених заходів.

Також в структурі 22 митниць ДФС були створені відділи (сектори) з управління ризиками, які функціонально підпорядковуються Департаменту таргетингу та управління митними ризиками. Зокрема, до завдань секторів відноситься аналіз інформації про результати застосування підрозділами Митниці профілів ризику та інших заходів (інструментів) з управління ризиками, визначення їх ефективності.

Станом на червень 2019 року автоматизована система управління ризиками та оцінки митної вартості товарів функціонує. Уряд продовжує вдосконалювати її роботу відповідно до стратегії розвитку. Основними напрямками контролю АСАУР є достовірність декларування, правильність визначення митної вартості, країни походження та класифікації товарів, дотримання заходів нетарифного регулювання, та ін.

Враховуючи те, що в роботі ДФС запроваджено автоматизовану систему управління ризиками та оцінки митної вартості товарів, що включає систему перевірки ефективності діяльності кожного функціонального підрозділу, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».