Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Супрун зобов'язана запустити системи контролю якості надання медичної допомоги

Відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України від 27 липня 2016 року з 1 серпня 2016 року Уляна Супрун тимчасово виконує обов'язки міністра охорони здоров'я України. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Уляну Супрун запустити системи контролю якості надання медичної допомоги, зокрема із залученням професійних асоціацій, громадських організацій.
Виконано
Сказано 27 липня 2016 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/ru/cardnpd?docid=249219795
  • http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • http://moz.gov.ua/article/news/nadannja-ekstrenoi-medichnoi-dopomogi-potrebue-vdoskonalennja-rezultati-nezalezhnoi-ocinki-jakosti
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0285-16
  • http://moz.gov.ua/article/protocols/test3
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1996-12#n14
  • http://moz.gov.ua/article/health/pacient-mae-pravo-jakoju-mae-buti-jakisna-i-bezpechna-dopomoga

Результат

Відповідно до наказу МОЗ «Про порядок контролю якості медичної допомоги» від 28.09.2012 № 752, контроль якості медичної допомоги розділяється на внутрішній (здійснюється керівництвом закладів охорони здоров’я та/або медичними радами закладів) і зовнішній (здійснюється органами державної виконавчої влади).

Враховуючи ці норми, з 2016 року у МОЗ діє клініко-експертна комісія (оцінює якість надання медичної допомоги та медичного обслуговування) до якої можуть входити фахівці та представники громадських організацій, асоціацій у сфері охорони здоров’я.

Також, МОЗ дозволило українським лікарям використовувати у своїй роботі міжнародні клінічні протоколи та створило онлайн-платформу на якій можна ознайомитися з сучасними протоколами. Це убезпечує від надмірного призначення ліків сумнівної ефективності, застарілих схем лікування тощо. Кожен лікар може впевнитися, що те, що він призначає людині – найдієвіше і найоптимальніше з відомого людству, а кожен пацієнт має інструмент для контролю якості, ефективності і безпечності медичної допомоги, що йому надається.

Також, МОЗ вперше забезпечило проведення незалежного дослідження якості надання екстреної медичної допомоги. В кожному регіоні України волонтери спостерігали за роботою бригад швидкої. Методологію дослідження та оцінки результатів розробили експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Результати перевірок було оприлюднено на початку 2019 року.

Враховуючи те, що МОЗ було запущено нові системи контролю якості надання медичної допомоги, тому обіцянці присвоєно статус «виконано».