Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Голова політради партії "Народний фронт"

Яценюк заявив, що переговори про ЗВТ між Україною і Туреччиною відновляться в березні

15 лютого 2016 року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що переговори про зону вільної торгівлі між Україною і Туреччиною відновляться в березні 2016 року. Переговори щодо зони вільної торгівлі між Україною і Туреччиною були призупинені ще в 2013 році.
Виконано
Сказано 15 лютого 2016 р.

Джерело

  • http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248831367&cat_id=244276429
  • http://www.president.gov.ua/news/spilna-deklaraciya-za-rezultatami-pyatogo-zasidannya-strateg-36831
  • http://www.me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=7d2de612-62cd-4c10-b329-9dbf22f6113d&title=NataliiaMikolska-UgodaProVilnuTorgivliuZTurechchinoiuDiviiInstrumentZbilshenniaTovaroobiguMizhKrainami
  • http://dt.ua/POLITICS/ukrayina-i-turechchina-stanut-na-zavadi-ambiciyam-kremlya-v-chornomu-mori-atlantic-council-203486_.html

Результат

9 березня 2016 року на П’ятому засіданні Стратегічної ради високого рівня, яке відбулося під головуванням президентів двох держав у м. Анкара, Президент України Петро Порошенко та Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган домовилися: всебічно сприяти розвитку двостороннього економічного та інвестиційного співробітництва, диверсифікації та збільшенню обсягів двосторонньої торгівлі, розвитку транспортної, телекомунікаційної та виробничої інфраструктури. З цією метою завершити протягом 2016 року переговори про укладення Угоди про вільну торгівлю; провести переговори щодо оновлення та найближчим часом забезпечити підписання двосторонніх угод про взаємний захист інвестицій та уникнення подвійного оподаткування; істотно розширити співробітництво у сфері міжнародних комбінованих/контейнерних перевезень між Турецькою Республікою та Україною.

10-11 березня 2016 року відбувся шостий раунд офіційних переговорів з укладення Угоди про вільну торгівлю між Урядом України та Урядом Турецької Республіки. Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України – торговий представник України Наталія Микольська повідомляє, що раунд переговорів продемонстрував значний прогрес у порівнянні з попереднім переговорним періодом, який тривав до 2013 року.

23 березня 2016 року у статті для «Atlantic Council» експерт Ханна Тоборн зазначає, що для Туреччини і України конфронтація з Росією стала об'єднуючим фактором так само, як і необхідність у нових ринках, якими можна було б замінити російський. Київ і Анкара тепер намагаються швидко збудувати міцні двосторонні відносини на основі тих, які у них вже були.