Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Москаль заявив, що створить особливу економічну зону – «Закарпатський економічний експеримент»

22 січня 2016 року голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль наголосив на необхідності створення умов для легкості ведення бізнесу на законодавчому рівні, створивши в краї особливу економічну зону – «Закарпатський економічний експеримент». Голова ОДА запевнив, що буде добиватися від Кабінету Міністрів України та Верховної Ради економічного експерименту для Закарпаття.
Виконано
Сказано 22 січня 2016 р.

Джерело

  • http://transkarpatia.net/transcarpathia/social/59078-gennady-moskal-zrobiv-pyat-klyuchovih-zayav-zadlya-ozhivlennya-ekonomki-zakarpattya.html
  • https://www.youtube.com/watch?v=N6DWgvotNZg
  • http://moskal.in.ua/?categoty=news&news_id=2881
  • http://moskal.in.ua/?p=39301
  • http://moskal.in.ua/?p=40344
  • http://moskal.in.ua/?p=41609
  • http://moskal.in.ua/?p=43508

Результат

23 вересня 2016 року на сесії Закарпатської обласної ради депутати створили спеціальну групу, котра має напрацювати зміни до законодавства, що дозволить Закарпаттю отримати статус особливої економічної зони (відео 03:23-03:37). 4 липня 2017 року Геннадій Москаль повідомив, що з початку року Закарпаття отримає від «дорожнього експерименту» понад 170 мільйонів гривень, понад 80 мільйонів із них уже надійшли. Нагадаємо, що в кінці грудня минулого року Верховна Рада включила Закарпатську область в експеримент, який передбачає спрямовувати на ремонт автодоріг 50 відсотків коштів від перевиконання щомісячних планових надходжень митниць. Ініціював зміни в у відповідний законопроект Геннадій Москаль.

Станом на 31 грудня 2017 року Закарпаття отримало від "дорожнього експерименту" 362 мільйони гривень. Це найпотужніше фінансове джерело для ремонту доріг, незважаючи навіть на те, що у вересні Мінфін усупереч нормативно-правовим актам забрав від Закарпаття 41 мільйон гривень від «дорожнього експерименту», залишивши всього 14.

Станом на травень 2018 року міністерство фінансів України значно підвищило Закарпатській митниці планові показники надходжень митних платежів, 50 відсотків від перевиконання яких іде на ремонт автодоріг згідно з дорожнім експериментом. У результаті область не отримає ні копійки на ремонт доріг. Голова ОДА направив листа прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману з проханням звернути особливу увагу на дороги Закарпатської області.

У 2018 році Дорожній експеримент (перерахування на ремонт автодоріг 50 відсотків коштів від перевиконання митницею планових показників) на Закарпатті практично припинив дію, – заявляє Геннадій Москаль. – Мінфін України настільки завищив Закарпатській митниці планові показники, що та їх не може виконати, а не те, що перевиконати.

23 квітня 2019 року Геннадій Москаль подав Президенту України Петру Порошенку заяву про звільнення з посади голови Закарпатської ОДА за власним бажанням. Оскільки за той час, що він очолював область, Верховна Рада включила Закарпатську область в експеримент, який передбачає спрямовувати на ремонт автодоріг 50 відсотків коштів від перевиконання щомісячних планових надходжень митниць, обіцянка отримує статус - виконано.