Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Гройсман зобов'язаний забезпечити розвиток промислової та експортної політики

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила прем’єр-міністром України Володимира Гройсмана. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана забезпечити розвиток промислової та експортної політики шляхом: розвитку високотехнологічних виробництв, індустріальної та інноваційної інфраструктури; сприяння виведенню на зовнішні ринки української продукції з високою доданою вартістю; затвердження програм стимулювання експорту; забезпечення страхування та пільгового кредитування; гармонізації систем технічного регулювання з вимогами ЄС; відкриття нових та розширення існуючих ринків для української продукції.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248958510
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1017-2017-%D1%80
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/npas/pro-utvorennya-derzhavn
  • https://uteka.ua/ua/publication/news-14-novosti-zakonodatelstva-1-prinyat-zakon-o-straxovanii-garantirovanii-i-udeshevlenii-kreditovaniya-eksporta
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65722
  • https://hromadske.ua/posts/rada-uhvalila-zakon-sho-sproshuye-eksport-tovariv-do-yes
  • https://ukr.segodnya.ua/economics/enews/ukraina-otkryla-novye-rynki-dlya-prodazhi-produkcii-nazvany-strany-1225254.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55685
  • https://www.kmu.gov.ua/ua/news/uryad-uhvaliv-strategiyu-vidrodzhennya-ukrayinskogo-aviabuduvannya-na-period-do-2022-roku

Результат

З метою розвитку високотехнологічних виробництв, індустріальної та інноваційної інфраструктури уряд продовжував розширення мережі індустріальних парків. У 2018 році до Реєстру індустріальних (промислових) парків включено дев’ять індустріальних парків (у Донецькій, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Дніпропетровській, Тернопільській, Сумській та Київській (два парки) областях). Для забезпечення розвитку високотехнологічних галузей, залучення інвестицій та зміцнення міжурядових зв’язків здійснено заходи щодо підготовки до участі України у Всесвітній виставці «Експо Дубаї-2020» (розпорядження Кабінету міністрів України від 14 лютого 2018 р. № 94; розпорядження Кабінету міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1066). У травні 2018 року уряд схвалив Стратегію відродження українського авіабудування на період до 2022 року. В результаті реалізації Стратегії очікується розвиток високотехнологічних виробництв. Станом на червень 2019 року триває реалізація стратегії.

З метою стимулювання та розвитку експорту у грудні 2017 року уряд схвалив Експортну стратегію України (дорожню карту стратегічного розвитку торгівлі) на 2017-2021 роки. У березні 2018 року Кабмін створив державну установу «Офіс з просування експорту України». Основним завданням держустанови є забезпечення підтримки експорту за такими напрямами, як інформування експортерів, послуги для експортерів, освітні програми для експортерів, пропозиції щодо бізнес-можливостей, створення та функціонування експортного веб-порталу, розроблення і просування українського бренду експортних товарів і послуг.

З метою відкриття нових можливостей для збуту вітчизняної продукції на коротко- та довгострокову перспективу, а також подальшої диверсифікації торговельних потоків з України 21 січня 2019 року було підписано Угоду про вільну торгівлю між Кабінетом міністрів України та Урядом Держави Ізраїль. Відповідно до інформації Держпродспоживслужби, Україна за підсумками 2018 року відкрила 85 нових ринків для різних видів продукції.

З метою забезпечення страхування та пільгового кредитування для експортерів у грудні 2016 року було ухвалено Закон «Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування та здешевлення кредитування експорту». Закон визначає засади державної підтримки експортної діяльності шляхом страхування, перестрахування, гарантування, часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами з метою створення умов для здійснення масштабної експансії експорту товарів.

З метою гармонізації систем технічного регулювання з вимогами ЄС у червні 2019 року Рада ухвалила закон про імплементацію законодавства ЄС у сфері технічного регулювання, який спростить українським компаніям експорт товарів до ЄС.

Враховуючи те, що уряд, зокрема за підтримки Верховної Ради, забезпечував розвиток промислової та експортної політики, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».