Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Жебрівський планує створити в області єдиний вугільний холдинг

1 жовтня 2015 року керівник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський повідомив, що облдержадміністрація планує створити єдиний вугільний холдинг з метою об’єднати розпорошені на різні об’єднання шахти та виступити єдиним посередником реалізації видобутих копалин.
Архів
Сказано 1 жовтня 2015 р.

Джерело

  • http://donoda.gov.ua/?lang=ua&sec=02.03.09&iface=Public&cmd=view&args=id:30791
  • http://donoda.gov.ua/?lang=ua&sec=02.03.09&iface=Public&cmd=view&args=id:31810
  • http://donoda.gov.ua/?lang=ua&sec=02.03.09&iface=Public&cmd=view&args=id:33751;tags:46
  • http://donoda.gov.ua/?lang=ua&sec=02.03.09&iface=Public&cmd=view&args=id:33751;tags:46
  • http://donoda.gov.ua/?lang=ua&sec=02.03.09&iface=Public&cmd=view&args=id:33751;tags:46
  • http://gazeta.ua/articles/politics/_mi-v-evropu-jdemo-ne-dlya-togo-schob-vstanovlyuvati-sobi-carya-zebrivskij/674533
  • https://www.facebook.com/photo.php?fbid=554696094712914&set=a.115490091966852.17598.100005175844287&type=3&theater
  • http://gordonua.com/publications/zhebrivskiy-ya-hochu-skazat-obse-vodku-zhrat-s-terroristami-odno-a-obespechit-bezopasnost-lyudey-na-vyborah-drugoe-135095.html
  • Лист директора департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької військово-цивільної адміністрації А. Литвинова №1.10-628 від 06.03.2017 р.
  • Лист директора департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької військово-цивільної адміністрації А. Литвинова №1.10-628 від 06.03.2017 р.

Результат

4 листопада Павло Жебрівський повідомив про створення робочої групи по об’єднанню всіх шахт області в єдину вугільну компанію. За його словами, йдеться про повернення вугільних полів і ЦЗФ у розпорядження шахт і державну власність, а також їх входження до структури нової компанії. Голова Донецької ОДА наголосив, що процес створення єдиної вугільної компанії тривалий. Завдання обласної влади і робочої групи – напрацювати пропозиції, узгодити їх з профспілками і лише тоді виходити з комплексним рішенням на профільні міністерства, до уряду та Президента.

29 грудня 2015 року під час звітної прес-конференції по результатам роботи на посаді Павло Жебрівський повідомив, що на адресу Кабінету міністрів направлені проекти нормативних актів щодо повернення до державної власності запасів вугілля та ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська», ТОВ «Шахта «Росія», ТОВ «Укрвуглебуд», ТОВ «Краснолиманське».

28 січня 2016 року Павло Жебрівскький розповів, що в області розроблена програма об'єднання державних шахт в єдину структуру, але через супротив з Києва та директорів шахт це питання просувається дуже повільно.

26 квітня 2016 року Павло Жебрівський під час візиту на шахту «1/3 Новогродівська» повідомив, що робота по передачі вугільних полів у розпорядження державних шахт, відібраних свого часу приватними структурами продовжується.

8 червня 2016 року Павло Жебрівський розповів, що на нещодавній зустрічі з міністром енергетики Ігорем Насаликом був розроблений план можливого поділу шахт регіону на 3 групи: перші - вибрали ресурс і не мають перспектив розробки. На території Донецької області три або чотири таких шахти. Другі - при капіталовкладеннях на модернізацію і закладку нових лав можуть вийти як мінімум, на нульову рентабельність. Серед таких - "Південнодонбаська №1", "Південнодонбаська №3", шахти "Україна" і "Курахівська". Далі їх можна виводити на приватизацію. Треті - шахти, які і сьогодні прибуткові. Це "Краснолиманська", "1/3 Новоградовка". Вони можуть розвиватися і залишатися в державній власності. За його словами, все зробити реально за дев'ять місяців, якщо буде фінансовий ресурс і політична воля.

6 березня 2017 року директор департаменту розвитку базових галузей промисловості Донецької цивільної адміністрації А. Литвинов повідомив, що відповідно до Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, місцева державна адміністрація є органом виконавчої влади і входить до системи органів виконавчої влади. Згідно зі статтею 36 Закону, місцеві державні адміністрації здійснюють функцію управління майном підприємств, установ та організацій, що належать до сфери їх управління. Об’єктами управління місцевих державних адміністрацій є об’єкти державної власності, передані їм в установленому законом порядку.

Державні підприємства з видобутку вугілля, які мають увійти до єдиного вугільного холдингу, належать до сфери управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України ( далі — Міненерговугілля).

Зважаючи на вищевикладене та відповідно до статті 19 Господарського кодексу України, облдержадміністрація не має права втручатися та перешкоджати господарській діяльності підприємств, установ, організацій, в тому числі вуглевидобувних держпідприємств.

Відповідно до повноважень облдержадміністрації, департаментом було розроблено та надіслано до Міненерговугілля пропозиції щодо створення Донецької вугільної компанії. Пропонується створити компанію на базі перспективних шахт області, підвищити ефективність вуглевидобутку, виключаючи фактори високої собівартості, що дозволило б оптимізувати державну підтримку, а у подальшому перевести ці шахти на бездотаційний і самоокупний режим і , відповідно, скасувало б державну підтримку на собівартість вугільної продукції. Процес формування створив би сприятливі умови для залучення в галузь значних інвестицій.

За наявною інформацією, Міненерговугіллям запропоновано нову концептуальну схему організації державного сектору вугільної промисловості, яка сприятиме підсиленню концентрації управління. Планується наступна структура Національної вугільної компанії :

-дирекція з видобутку вугілля;

-дирекція по реструктуризації;

-дирекція з обслуговування та надання послуг;

Станом на 01. 03. 2017 року матеріалів щодо погодження концепції створення Національної вугільної компанії до облдержадміністрації не надходило.