Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Клімкін обіцяє, що Україна не буде співпрацювати з Росією у Радбезі ООН, якщо стане її непостійним членом

13 жовтня 2015 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна не буде співпрацювати з Росією у Раді безпеки Організації Об'єднаних Націй у разі досягнення державою непостійного членства.
Виконано
Сказано 13 жовтня 2015 р.

Джерело

  • http://www.rbc.ua/ukr/news/klimkin-ukraina-budet-sotrudnichat-rf-sovete-1444750441.html
  • http://www.slovoidilo.ua/2015/10/15/novyna/bezpeka/ukrayina-obrana-nepostijnym-chlenom-radbezu-oon
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2325560-ukrainu-obrali-do-radi-oon-z-prav-ludini.html
  • https://www.slovoidilo.ua/2018/01/01/novyna/polityka/polshha-zaminyla-ukrayinu-radbezi-oon
  • Лист МЗС від 6 березня 2019 року

Результат

15 жовтня 2015 року в ході голосування держав-членів ООН Україна була обрана непостійним членом Радбезу ООН. З 1 січня 2016 року Україна строком на два роки стане одним з 10 непостійних членів Радбезу ООН.

Відповідно до листа МЗС від 6 березня 2019 року, з січня 2016 року до грудня 2017 року Україна обіймала місце непостійного члена Ради Безпеки ООН. При цьому, зважаючи на триваючу з 2014 року збройну агресію РФ проти України, українська делегація в РБ ООН максимально використовувала наявні механізми Радбезу та усі ситуативні можливості для здійснення політико дипломатичного тиску на РФ як країну-агресора та окупанта.

Усі контакти між українською та російською делегаціями в РБ ООН були зведені виключно до вимушеного робочого характеру в контексті виконання мандата країни-члена Радбезу (наприклад, участь представників обох делегацій у переговорах за участі всіх 15 членів РБ ООН щодо проектів резолюцій, заяв Голови РБ ООН, записок Голови РБ ООН, повідомлень для ЗМІ) і жодним чином не можуть бути охарактеризовані як співпраця. Відтак відсутні підстави вести мову про наявність питань, з яких могло б вестися співробітництво, та відповідно його результатів.

Враховуючи цю інформацію обіцянка отримує статус «виконано».