Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Насалик зобов'язаний розділити діяльність щодо передачі і розподілу електроенергії

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила міністром енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Ігоря Насалика розділити діяльність щодо передачі і розподілу електроенергії.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1099-19#n7
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2019-19
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=58829
  • http://www.drs.gov.ua/wp-content/uploads/2019/06/4768.pdf
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2715209-kabmin-zatverdiv-polozenna-pro-specialni-obovazki-dla-ucasnikiv-rinku-elektriki.html

Результат

Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії», який набрав чинності 11 червня 2017 року і був ініційований урядом, суб’єкти господарювання, які одночасно провадять діяльність з передачі електричної енергії місцевими (локальними) електричними мережами та постачання електричної енергії за регульованим тарифом, повинні протягом 18 місяців з дня набрання чинності зазначеним законом забезпечити юридичне відокремлення діяльності оператора системи розподілу від інших видів діяльності вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання (обленерго), у тому числі шляхом створення електропостачальника.

З січня 2019 року діяльність щодо передачі і розподілу електроенергії було розділено на рівні областей.

У червні 2019 року Кабмін ухвалив рішення про затвердження Положення про покладення спеціальних обов'язків на учасників ринку електричної енергії та запустив ринок електроенергії з 1 липня 2019 року. Згідно з документом, спеціальні обов'язки покладаються на таких учасників ринку: виробників електроенергії, постачальників універсальних послуг; операторів системи розподілу електроенергії; оператора системи передачі електроенергії.

Враховуючи те, що діяльність щодо передачі і розподілу електроенергії розділена, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».