Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Народний депутат України
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Парубій запевняє, що Генеральна асамблея ООН підтримає рішення про створення трибуналу по катастрофі Boeing МН17

30 липня 2015 року перший заступник голови Верховної Ради України Андрій Парубій запевнив, що Генеральна асамблея ООН підтримає рішення про створення міжнародного трибуналу для покарання винних в авіакатастрофі Boeing МН17 на Донбасі (відео:01:35). Нагадаємо, 29 липня Рада Безпеки ООН не змогла ухвалити резолюцію про створення міжнародного трибуналу з розслідування обставин катастрофи малайзійського літака над Донецькою областю. На підтримку резолюції висловилися 11 членів Радбезу, троє утрималися, один проголосував проти. Проти проголосував постійний представник Росії при ООН Чуркін.
Архів
Сказано 30 липня 2015 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=Z1cqrt37PmA
  • http://gordonua.com/news/worldnews/Sovbez-OON-ne-smog-sozdat-tribunal-po-krusheniyu-reysa-MH17-91901.html
  • http://www.president.gov.ua/news/prezident-ukrayini-proviv-zustrich-z-kerivnictvom-derzhav-uc-36065
  • http://ua.112.ua/video/serhieiev-pro-rezultaty-sesii-henasamblei-oon-dlia-ukrainy-173350.html
  • http://www.radiosvoboda.org/content/article/27280710.html
  • http://tsn.ua/politika/pro-scho-govoriv-poroshenko-na-genasambleyi-oon-povniy-tekst-vistupu-503269.html
  • http://112.ua/interview/kogda-gpu-otkroet-svoi-dannye-my-smozhem-uznat-o-maydan-namnogo-bolshe-262836.html
  • http://www.pravda.com.ua/news/2015/10/12/7084579/

Результат

29 вересня 2015 року під час свого виступу на 70-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку Президент України Петро Порошенко нагадав громадськості про вето, яке було накладено Росією на проект резолюції про створення Міжнародного трибуналу для розслідування і притягнення до відповідальності винних у катастрофі пасажирського рейсу МН-17 "Малазійських авіаліній".

Постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв, коментуючи виступ Порошенка, зазначив, що питання боротьби з тероризмом та проявами гібридної війни, про які згадував Президент України, включені до порядку денного для обговорення. Він повідомив, що робота Генасамблеї у цьому напрямку триватиме до вересня 2016 року.

Також 29 вересня 2015 року в рамках візиту до США Петро Порошенко провів зустріч з главами делегацій країн-учасниць Спільної групи з розслідування авіакатастрофи Boeing МН17. Сторони радились щодо розробки механізму нейтралізації вето, накладеного Росією. За словами міністра закордонних справ Австралії Джулі Бішоп, країни-учасниці готові звернутись до ООН з резолюцією, яка дасть змогу обійти вето, створити трибунал за участі Австралії, Нідерландів, Бельгії, Малайзії та України, а також санкціонувати судове переслідування на державному рівні.

28 вересня 2015 року експерти з розслідування причин падіння Boeing МН17 отримали від донецьких бойовиків 560 нових фрагментів літака. Презентація результатів міжнародного незалежного розслідування запланована на 13 жовтня.

5 жовтня 2015 року народний депутат України Андрій Парубій повідомив, що Генеральна асамблея ООН не приймала ніяких рішень, а була лише майданчиком для виступів. Також він зазначив, що відсутність цього питання у промові Президента Порошенка не означає зміни його позиції щодо створення трибуналу.

12 жовтня 2015 року посол Нідерландів в Москві Рон ван Дартел повідомив, що країни-учасниці міжнародної слідчої групи припинили зусилля по запровадженню трибуналу через резолюцію Радбезу ООН. Серед можливих альтернатив посол назвав передачу справи до Міжнародного кримінального суду або до суду однієї з країн, що задіяні у розслідуванні катастрофи.