Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Зубко зобов'язаний залучати міжнародну підтримку для деокупації Криму

14 квітня 2016 року Верховна Рада України призначила віце-прем’єр-міністром України, міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка. Програма діяльності Кабміну зобов'язує Геннадія Зубка залучати міжнародну підтримку в реалізацію програм деокупації Криму.
Виконано
Сказано 14 квітня 2016 р.

Джерело

  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1099-19
  • https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/uploaded-files/Zvit%202018.pdf
  • file:///C:/Users/user30/Downloads/5b27e81ea5798084896178%20(3).pdf
  • file:///C:/Users/user30/Downloads/5b27e81ea5798084896178%20(3).pdf
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-crimea/2649357-mzs-hoce-stvoriti-miznarodnu-platformu-z-deokupacii-krimu.html
  • https://prm.ua/pro-borotbu-z-bidnistyu-plan-zvilnennya-okupovanih-teritoriy-ta-ruh-do-nato-ta-yes-poroshenko-u-velikomu-interv-yu-pryamomu/
  • https://www.rbc.ua/ukr/news/ukraine-eshche-zasekrechena-strategiya-vozvrashcheniya-1447167868.html

Результат

Відповідно до звіту уряду за 2017 рік, з метою просування ініціативи президента України щодо створення міжнародної платформи «Друзі деокупації Криму» (ДДК) МЗС проводило активні консультації з ключовими міжнародними партнерами України – потенційними учасниками цієї структури.

Відповідно до звіту уряду за 2018 рік, урядом було схвалено Стратегію інформаційної реінтеграції Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, яку спрямовано на створення передумов для відновлення територіальної цілісності України, забезпечення доступу громадян України на тимчасово окупованих територіях до об’єктивної та правдивої інформації (розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1100).

Було затверджено план заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної внутрішньої політики щодо тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя (розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 р. № 218), яким передбачено завдання та заходи щодо забезпечення прав та свобод громадян, що проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, надання їм підтримки та допомоги, забезпечення доступу до медичних послуг, освіти, культури та засобів масової інформації, захисту культурної спадщини та інтересів держави.

З метою посилення тиску на державу-агресора було проведено ряд заходів у рамках міжнародної платформи «Друзі деокупації Криму», зокрема проведено переговори з представниками Австралії, Великобританії, Естонії, Литви, Латвії, Португалії, Швеції, Канади, США, Норвегії, Данії, Польщі, Румунії. Питання щодо створення міжнародної платформи обговорювалося з ЄС. Відповідно до інформації МЗС, ряд країн вже погодилося на реалізацію платформи з деокупації Криму.

Санкційний режим ЄС щодо Російської Федерації було не лише збережено у повному обсязі, але і значно посилено, зокрема у зв’язку з будівництвом мосту через Керченську протоку (рішення Ради ЄС від 31 липня 2018 р.), причетністю до проведення нелегітимних «виборів» на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей (рішення Ради ЄС від 10 грудня 2018 року). 21 грудня 2018 р. Рада ЄС продовжила до 31 липня 2019 року дію санкцій проти Російської Федерації.

Враховуючи те, що уряд працював над залученням міжнародної підтримки в реалізацію програм деокупації Криму, в результаті чого очікувана підтримка надавалася, тому програмному зобов'язанню присвоєно статус «виконано».