Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Курячий пообіцяв домогтись впровадження державного медичного страхування

На парламентських виборах 2014 року кандидат в народні депутати України по одномандатному виборчому округу № 25 Максим Курячий у своїй програмі пообіцяв домогтись впровадження державного медичного страхування.
Не виконано
Сказано 27 вересня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP407?PT001F01=910&pf7201=12476
  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP407?PT001F01=910&pf7201=12476
  • http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20161002_a.html
  • http://decentralization.gov.ua/news/item/id/5075
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=15101
  • https://www.facebook.com/ulanasuprun/posts/1984691801815377
  • https://ukr.media/medicine/327287/

Результат

В жовтні 2016 року заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк презентував план проведення реформи медичної сфери на наступний рік. Зокрема, переведення системи охорони здоров’я на страхову модель розпочнеться вже у 2017 році і триватиме три роки. Трансформація стартує з запуску сімейної медицини європейського зразка на базі існуючої первинної ланки української системи охорони здоров’я (поліклініки, амбулаторії, ЦПМСД). Також у наступному році буде запущена підготовка до реформування госпітальної ланки системи охорони здоров’я, розширення автономії медичних закладів, їх переведення на глобальний бюджет та оплату за результат, спрощення доступу до фінансування та інвестицій.

В квітні Кабінет Міністрів схвалив пакет проектів законів щодо реформи охорони здоров'я, які дозволить змінити систему фінансування, таким чином, щоб вона була здатна надавати якісні медичні послуги. Мова йде про ухвалення чотирьох законопроектів: «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо видатків на первинну медичну допомогу»;

зміни до основ законодавства України про охорону здоров’я (зміни до ст.ст. 3, 8 та 35); «Про додаткові державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів особам, які захищають незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України в антитерористичній операції та забезпечують її проведення». За словами заступника міністра охорони здоров'я Павла Ковтонюка, Україна може за три роки отримати сучасну систему фінансування охорони здоров'я.

В жовтні Верховна Рада ухвалила медичну реформу – в цілому законопроект №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», котрий втілює першу ланку реформування, а також за основу законопроекти №6604 щодо необхідних змін до держбюджету та №7117 «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості».

Коментуючи положення законопроектів, народний депутат Вадим Денисенко пояснив, що прийняті закони не передбачають одночасного запуску страхової медицини. Після вступу в силу медичної реформи медстраховка не буде обов'язковою. До обговорення цього питання народні депутати повернуться пізніше.

З 1 січня 2018 року зміниться робота системи первинної медичної допомоги. Згідно прийнятих законопроектів, протягом наступного року українцям доведеться вибрати педіатра і терапевта, укладати з ними договори. Максим Курячий голосував за вищевказані проекти постанов.

Станом на закінчення каденції народного депутата так і не запрацювала система страхової медицини. Тому обіцянка отримує статус "Не виконано".