Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської групи "ДОВІРА"
  • Член Комітету з питань бюджету

Люшняк пообіцяв запровадити перевірку державних службовців на детекторі брехні

На парламентських виборах 2014 року кандидат в народні депутати по одномандатному виборчому округу № 166 Микола Люшняк у своїй програмі обіцяє запровадити проведення переатестації державних службовців керівного рівня через поліграф (детектор брехні).
Не виконано
Сказано 27 вересня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP407?PT001F01=910&pf7201=12796
  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP407?PT001F01=910&pf7201=12796
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc2_5_1_J?ses=10009&num_s=2&num=&date1=&date2=&name_zp=&av_nd=%CB%FE%F8%ED%FF%EA&prof_kom=0&is_gol_kom=0&dep_fr=0&stan_zp=0&date3=&is_zakon=0&n_act=&gneu_decision_present=&sub_zak=0&type_doc=0&type_zp=0&vid_zp=0&edition_zp=0&is_urgent=0&ur_rubr=0&sort=0&out_type=&id=&page=1

Результат

Станом на липень 2019 року в Україні не здійснювалася перевірка державних службовців на детекторі брехні.

Слід зазначити, що протягом каденції 8 скликання ВРУ нардеп Люшняк не ініціював законодавчої ініціативи, яка б стосувалась змін щодо запровадження проведення переатестації державних службовців керівного рівня через поліграф.

Варто відзначити, що проходження поліграфу в Україні, відповідно до вітчизняного законодавства, здійснюється виключно на добровільній основі.

Закону, який би регулював використання поліграфа загалом, в Україні немає. Правові норми застосування поліграфа тією чи іншою мірою регулюються в низці законодавчих актів. На поліграфі вже тестували співробітників правоохоронних органів та антикорупційних органів; МВС, Нацполіції та НАБУ. Під час прийому на роботу в новостворене Держбюро розслідувань перевірка на детекторі брехні обов'язкова.

10 грудня 2015 року було ініційовано у співавторстві з Люшняком проект Закону України «Про доповнення Кримінального процесуального кодексу України положеннями щодо використання поліграфа (детектора брехні)». Його розроблено з метою вдосконалення законодавчої бази діяльності правоохоронних органів, надання процесуального значення використанню у проведенні слідчих (розшукових) дій передових сучасних технічних засобів - поліграфів. Проектом передбачено доповнити КПК України новою статтею 264-1 «Перевірка правдивості показів особи на поліграфі (детекторі брехні)».Але даний законопроект був знятий з розгляду та не передбачає змін, які регулюють та впливають на всіх держслужбовців загалом.