Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом

Порошенко пообіцяв не збільшувати повноваження президента, якщо стане главою держави

Одним із пунктів програми кандидата на посаду глави держави Петра Порошенка була обіцянка зберегти відновлену парламентсько-президентську форму правління, за якої уряд формується коаліцією фракцій та депутатів – не збільшувати повноваження президента.
Виконано
Сказано 31 березня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vp2014/WP005?PT021F01=134&PT001F01=702
  • https://programaporoshenka.com/Programa_Poroshenko.pdf
  • http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80/page3
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80

Результат

Станом на 19 березня 2018 року в Україні збережено парламентсько-президентську форму правління. Протягом 5 років президентства Петра Порошенка до Конституції України не були внесені зміни, які б передбачали зміну форми державного правління та збільшення повноважень президента України.

Відповідно до чинних норм головного Закону країни, прем'єр-міністр України призначається на посаду Верховною Радою України за поданням Президента України. Подання про призначення на посаду прем'єра України президент України вносить за пропозицією коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, до складу якої входить більшість народних депутатів. Міністр оборони, міністр закордонних справ України призначаються Верховною Радою України за поданням Президента України, а інші члени Кабміну призначаються Верховною Радою України за поданням прем’єр-міністра.

Парламентсько-президентська форма правління збережена – збільшення повноважень не відбулось, тому програмній обіцянці присвоєно статус «виконано».