У «Нафтогазі» розповіли, що змусило «Газпром» піти на поступки

Читать на русском

Директор з розвитку та реформування бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко повідомив, що ключовим фактором, який вплинув на поступливість російського «Газпрому», було скорочення поставок в ЄС.

Про це він розповів в інтерв'ю журналу «ФОКУС», пише «Слово і Діло».

«За повідомленнями в російській пресі, на зниження постачань в ЄС і штрафи за їх зрив монополіст недоотримав 6 млрд дол. Це при тому, що всю зиму необхідні нам обсяги газу ми могли отримувати з Європи за цінами нижче російських», – говорить Вітренко.

Однак, найбільш неприємним для «Газпрому» фактором стала втрата ним статусу надійного постачальника, вважає чиновник.

«Дуже часто «Газпром» в судах апелював до того, що він один з найбільш надійних постачальників газу, тому умови (ціна і маржа дистриб'юторів) можуть відрізнятися від інших компаній», – розповів Вітренко. Тепер же, за його словами, російський газовий монополіст втратив можливість ефективно використовувати цю тактику.

Директор з розвитку бізнесу «Нафтогазу» також зазначив, що ще півроку тому ставлення керівництва «Газпрому» до української компанії було зарозумілим. «Нам говорили: ми – національна компанія, а ви – якась корупційна контора... Таке ставлення я бачив на переговорах років десять. На цих переговорах ставлення Міллера (глави «Газпрому» Ред.) змінилося», – констатує Вітренко.

У той же час чиновник вважає, що така позиція Міллера «продиктована політичними директивами, які він, очевидно, отримує».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: