Воєнний стан або дипломатія: чи готується Порошенко до війни?

Читать на русском

Ухвалення Верховною Радою закону про правове забезпечення воєнного стану не означає того, що невдовзі в Україні буде введено воєнний стан.

Разом з тим, наша країна справді готується до війни, якщо така загроза виникне, розповів «Слову і Ділу» народний депутат від «Блоку Петра Порошенка», секретар парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник.

За його словами, цей закон потрібен для того, щоб підготуватися до нових умов ведення війни, адже наявна законодавча база явно не відповідає вимогам часу.

«Ні в якому випадку це не означає введеня воєнного стану. Річ у тім, що чинний закон про воєнний стан був прийнятий ще у 2002 році і він фактично не відповідав тим викликам і загрозам, які сьогодні наявні в нашій державі, і режиму гібридної війни у тому числі», – зазначив нардеп, уточнивши, що розглянутий сьогодні законопроект фактично деталізує права та обов'язки відповідальних осіб у разі введення воєнного стану.

На питання, чому даний законопроект винесено на голосування тільки зараз, майже через рік від початку антитерористичної операції, Винник зазначив, що раніше депутати та Президент були зайняті іншими стратегічно важливими питаннями оборони. «В першу чергу Верховна Рада, Президент ухвалили і підписали закони, необхідні для першочергових кроків. Наприклад, щодо підвищення працездатності функціонування нашого оборонного комплексу, щодо підвищення фінансування та забезпечення наших воїнів. Ті закони, які вже фактично мають статегічне значення. Вони діють на перспективу, яка, сподіваюсь, ніколи не настане», – відзначає Вінник.

Іншої думки дотримується військовий експерт, доцент кафедри культурології Києво-Могилянської академії Ігор Лосєв. «Президент зареєстрував (законопроект про правовий режим воєнного стану – ред.), тому що нема куди далі відступати. Бо всі дані свідчать про це, і йому про це говорили цілий рік, що Москва і озброєна агентура підуть далі, вглиб України. І ця війна невідворотна, і жодні його дипломатичні «танці» не допоможуть. Єдине, що може врятувати Україну – це шалений опір з напруженням всіх сил нашої держави», – переконаний він.

Експерт вважає, що воєнний стан потрібно було запроваджувати в Україні ще рік тому, а те, що цього не було зроблено, завдало нашій державі непоправної шкоди. «Зрозуміло, що (політики – ред.) дбають про свої бізнесові статки, про свої фабрики в Липецьку, а не про інтереси української держави. І всі ці казки, що нам розповідають, мовляв, Україні не будуть давати грошей... Радянському Союзу, найлютішому ворогу капіталізму Америка і Британія давала ж гроші під час Другої світової війни?», – переконує Лосєв.

Разом з тим, він погоджується: ухвалення даного закону не означає швидкого введення воєнного стану. Президент, на думку експерта, буде й далі намагатися вирішити конфлікт дипломатичним шляхом, а реєстрація законопроекту в парламенті – просто політичний крок. «Його ж постійно смикають, постійно критикують за те, що він не впроваджує воєнний стан... Я не думаю, що він переповнений рішучістю оголосити воєнний стан. Тому що він в принципі воювати не хоче, це очевидно», – каже Лосєв. Крім того, остаточному прийняттю закону можуть завадити підкилимні інтриги всередині коаліції, хоча загалом парламентська більшість має бути зацікавлена у його затвердженні, вважає експерт.

Нагадаємо, у четвер парламет прийняв за основу запропонований Петром Порошенком законопроект «Про правовий режим воєнного стану». Його підтримали 258 народних обранців.

20 вересня минулого року тоді ще кандидат у нардепи Оксана Сироїд зазначила під час своєї передвиборчої агітації, що ініціюватиме формування нової воєнної доктрини України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: