В СБУ мають пояснити, як персональні дані переселенців потрапили в інтернет

Читать на русском

Служба безпеки України має пояснити, яким чином персональні дані осіб, що подали документи на оформлення перепусток для виїзду із зони АТО, потрапили в інтернет.

Такого пояснення від СБУ вимагає уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Як повідомляє прес-служба омбудсмена, 2 квітня на одному із інтернет-сайтів були виявлені персональні дані більше 6 тисяч чоловік, що подавали документи на оформлення перепусток для перетину лінії зіткнення в зоні АТО (із сектору «А» в сектор «С»).

«Тимчасовий порядок здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів уздовж лінії розмежування на території Донецької та Луганської областей, затверджений наказом першого заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України (керівника антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей) від 22 січня 2015 року № 27, не містить положень, якими передбачається розповсюдження даних осіб, які подали документи на отримання дозволу для перетину лінії зіткнення в районі проведення антитерористичної операції, або їх оповіщення про надання такого дозволу через соціальні мережі або на сайтах в мережі Інтернет», – йдеться у запиті Лутковської, направленому до Служби безпеки України.

Омбудсмен вимагає у Валентина Наливайченка до 10 квітня поінформувати її, на яких підставах зазначена інформація потрапила в інтернет, і вжити заходів для захисту персональної інформації мешканців окупованих територій та прифронтової зони.

Нагадаємо, 25 березня в СБУ визнали, що анонсоване введення системи електронних перепусток в зоні проведення АТО поки неможливе через ряд технічних моментів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: