АП чинить тиск на членів конкурсної комісії з обрання глави НАБ

Читать на русском

Керівник Центру протидії корупції, представник ініціативної групи «Реанімаційний пакет реформ» Віталій Шабунін повідомив, що секретар Комісії з обрання голови Антикорупційного бюро заявив про тиск на нього з боку Адміністрації Президента.

Про це Шабунін сказав під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, інформує «Слово і Діло».

За його словами, ситуація складається таким чином, що сьогодні конкурсна комісія або передасть претендентів на посаду директора Антикорупційного бюро для розгляду Президенту, або переоголосить конкурс.

«Заяви членів комісії з обрання голови НАБ нас занепокоїли: всупереч Закону вони хочуть розширити шорт-лист кандидатів. Якщо комісія з обрання голови НАБ обере когось, кого вона раніше відсіяла – це стане приводом для оскарження цієї кандидатури в суді», – каже Шабунін

Він також заявив, що напередодні секретар комісії з обрання голови НАБ, відомий правозахисник Євген Захаров заявив про тиск на нього з боку Адміністрації Президента. «Якщо тиск на конкурсну комісію триватиме, ми знаємо, що декілька її членів будуть готові з неї вийти», – повідомив Шабунін.

Крім того, експерт зазначив, що спеціальна перевіркакандидатів, яка по Закону має тривати 15 днів,насправді тривала у два рази довше – 30 днів. «Порівняйте: перевірка іноземних міністрів тривала всього 2 дні. Чотирьох українців на посаду голови НАБ перевіряли в 15 разів довше ніж іноземних міністрів. Жоден з кандидатів на голову НАБ не влаштовує АП, інакше спецперевірка не тривала би так довго», – вважає експерт.

Підсумовуючи, Шабунін нагадав, що фінансування Національного антикорупційного бюро – ключова вимога МВФ, тому в разінеобрання голови бюро є загроза неотримання фінансової допомоги від міжнародних кредиторів. Він також додав, шо переоголошення конкурсу на голову НАБ затримає запуск бюро мінімум на 2 місяці. «Дуже сподіваємось, що наші застереження – всього лише припущення і за кілька днів ми отримаємо голову (НАБ – Ред.)», – резюмував експерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: