Наливайченко: СБУ має взяти за основу традиції Служби безпеки ОУН-УПА

Читать на русском

Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко вважає, що в основі роботи нової СБУ мають лежати традиції та підходи до роботи Служби безпеки ОУН-УПА у 1930-1950-х роках.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню «День», інформує «Слово і Діло».

«Для СБУ не треба вигадувати нічого зайвого  важливо взяти за основу традиції та підходи до роботи Служби безпеки ОУН-УПА у 1930-1950-х роках. Вона працювала проти агресора в умовах тимчасової окупації території, мала патріотичне виховання, бойову контррозвідку та спиралася на мирне українське населення, користуючись його безпрецедентною підтримкою», – каже Наливайченко.

«Коли я був ще в опозиції, ми добре вивчили ці традиції й традиції Лебедя й Арсенича-Березовського, які створювали і керували Службою безпеки ОУН. При реформуванні СБУ ми пропонуватимемо рухатися шляхом відмови не тільки від кегебістських назв, а й від структур не притаманних нам органів безпеки», – пояснив голова СБУ.

На думку Наливайченка, управління та департаменти повинні бути замінені на референтури і округи, так як референтури, на відміну від департаментів, мають ширші функції. «Це й інформаційна війна проти ворога, й зв’язки з громадськістю. По суті, референтура означає, що цей підрозділ виконує функції спецслужби, але має більший контакт із громадськістю», – повідомив Наливайченко.

Крім того, голова Служби безпеки переконаний, що функція слідства має раз і назавжди перейти до Генеральної прокуратури України. «Адже цим має займатися єдиний слідчий орган, який розслідує всі злочини, в тому числі проти державності. Концентрація відповідних функцій в одному органі забезпечує законність. Якщо ми говоримо про національні традиції й традиції ЄС та НАТО, то там саме так працюють спецслужби. Слідчі підрозділи завжди відокремлені», – зазначив Наливайченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: