Меджліс: закриття кримськотатарських ЗМІ – порушення прав корінного народу

Читать на русском

Відмова у реєстрації провідних кримськотатарських засобів масової інформації є прямим порушенням Декларації ООН про права корінних народів.

Таку заяву зробили в Меджлісі кримськотатарського народу, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Крим. Реалії».

«Спираючись на статтю 16 Декларації ООН про права корінних народів, яка передбачає, що «корінні народи мають право створювати свої власні засоби масової інформації на своїх мовах і отримувати доступ до всіх видів засобів масової інформації, які не належать корінним народам, без будь-якої дискримінації», Меджліс кримськотатарського народу, розглядає відмову в перереєстрації незалежних кримськотатарських ЗМІ як порушення законних прав та інтересів кримськотатарського народу», – йдеться в заяві.

Там кажуть, що у створення незалежних татарських засобів масової інформації після повернення представників корінного народу на півострів «вкладені величезні зусилля тисяч людей, які усвідомлюють особливу роль ЗМІ рідною мовою у процесі відродження, збереження і розвитку кримськотатарської мови, культури, національних традицій».

Однак тепер вони перебувають під загрозою закриття. Нагадаємо, вже з 1 квітня можуть зупинити свою роботу єдиний у світі кримськотатарський телеканал «ATR», дитячий канал «Ляле», радостанція «Мейдан», друковані видання «Авдет», «Къырым» та інформаційна агенція «QHA». Причина – у відмові окупаційної влади перереєстровувати зазначені медіа.

Колективи цих ЗМІ запевняють, що неодноразово направляли документи для перереєстрації, але щоразу отримували невмотивовані відмови на продовження власної діяльності. Керівництво телеканалу «ATR» навіть заявило, що готове повністю переглянути свій інформаційно-політичний контент відповідно до законодавства РФ, якщо це дасть змогу продовжити роботу на території Криму.

У свою чергу, міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що сприятиме тому, аби мовлення «ATR» не припинялося принаймні на материковій частині країни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: