Путін готується атакувати Україну з моря – експерт

Читать на русском

Морські кордони України – найменш захищені ділянки держави, тому наступне вторгнення в Україну Президент Росії Володимир Путін може вже скоро здійснити з боку моря.

Про це розповів екс-заступник начальника Генштабу України, адмірал Ігор Кабаненко, передає «Слово і Діло», посилаючись на Обозреватель.

«Ми ж бачимо, що відбувається саме те, що і в попередні рази. Путін використовує цю оперативну паузу (я б навіть назвав її політико-оперативною) якраз для того, щоб наростити свої угруповання, підняти їх боєздатність. Для того, щоб перегрупувати війська, сили, для того, щоб налагодити логістику. Ми бачимо, що сьогодні багато робиться для того, щоб зміцнити логістику. Налагодити поставки паливно-мастильних матеріалів, боєприпасів, тому що, за великим рахунком, від цього залежить успіх. До цього в основному озброєння і військова техніка були вже сконцентровані в оперативно важливих районах. Якщо дивитися з точки зору військового ремесла, зараз величезне значення матимуть саме ресурси, запаси. І активність у цьому напрямку свідчить про те, що готується серйозна кампанія», – розповідає Кабаненко.

Як припускає адмірал, напад відбудеться з боку моря, де найменше захищена зона.

«Завжди має бути стратегія і не тільки прив'язана до суші. Якщо ми сьогодні говоримо про стратегію, то я пропонував би звернути особливу увагу на морський напрямок. Аналітики навіть на основі індикаторів з відкритих джерел можуть побачити дуже серйозні ризики не тільки активації, а й нарощування. І я пропонував би звернути особливу увагу на море. У тому числі й азовський напрямок», – аналізує він.

За його словами, не лише напрям на Маріуполь, а прибережний напрямок в різних варіантах, дуже важливий для Путіна в плані можливості реалізації оперативних цілей.

«Треба створювати систему «запобіжників» не тільки на суші. Морський напрямок на сьогоднішній день є якраз тією проблемою, якою треба серйозно займатися. Мова не йде про величезні кошти, це цілком нормальні, прийнятні суми. На закупівлі озброєння та військової техніки сьогодні з Держбюджету виділили 14 млрд грн. Якби флоту виділили близько 2 млрд, це дозволило б створити серйозний стримуючий фактор, можливість вистояти в цій ситуації. Сьогодні ж ми бачимо сумну картину з флотом. І я би пропонував нашим державним мужам все-таки звернути на це увагу», – пояснив Кабаненко.

Як повідомляли раніше в  Міноборони, військовослужбовці Військово-морських сил ЗСУ та інших силових структур цілодобово несуть службу з охорони важливих об'єктів. Також Україна посилює обороноздатність Одеси, веде роботи з відновлення техніки військово-морського флоту в Чорному морі і на річці Дунай.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: