Роботодавцям збільшили компенсації за переселенців

Читать на русском

Переселенців з Криму та Донбасу працевлаштовуватимуть за новим законом, тепер ця процедура має стати простішою.

Про це йдеться в Законі «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб», який підписав Президент України Петро Порошенко, пише «Слово і Діло».

Відтепер новим законом передбачено, що роботодавець, працевлаштувавши внутрішньо переміщену особу, отримуватиме компенсацію за неї до 6 місяців, а в деяких випадках та залежно від ситуації на ринку праці держава може продовжити її й до року.

Також роботодавець забов'язаний буде забезпечити робочим місцем таку особу протягом періоду, удвічі більшого, ніж виплата компенсації. Тобто, якщо держава виплатила компенсацію за 6 місяців, робочим місцем переселенець має бути забезпечений на рік, якщо ж за рік, то відповідно – на 2 роки.

Новим законом також передбачили і нові кроки у разі звільнення переселенця. Якщо внутрішньо переміщена особа звільняється, або її звільянють раніше визначеного строку, роботодавець повинен повернути компенсацію у повному обсязі.

Згідно з новим законом, держава також бере на себе компенсацію за проїзд, якщо переселенцю запропонували роботу в іншому місті, а також всі витрати на проходження медичного або наркологічного огляду, якщо цього вимагатиме роботодавець.

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики Павло Розенко заявив, що Кабмін планує повторно надавати фінансову допомогу переселенцям з Донбасу. «Слово і Діло» зафіксувало обіцянку міністра.

Так, він зазначив, що ті переселенці, які почали отримувати фінансову допомогу від держави в жовтні, отримують її 6 місяців – у квітні цей термін спливе. Тож Мінсоцполітики пропонує дати можливість людям, які не повернулися назад (на Донбас) і залишаються тимчасово переміщеними особами, ще раз звернутися до органів соціального захисту населення і повторно отримати допомогу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: