Нова державна служба: зарплати вищі, звільнитись важче

Читать на русском

Революційний підхід до прийому на держслужбу передбачає відкритий конкурс, пише «Слово і Діло».

Уряд схвалив новий проект закону «Про державну службу». Про це на брифінгу повідомила міністр Кабінету міністрів України Ганна Онищенко. Вона зазначила, що найближчим часом законопроект буде передано на розгляд парламенту.

Сьогодні держпосадовці працюють ще за законом «Про державну службу України» від 1993 року. Проте відбувалося декілька спроб його оновити. Підписана Угода про асоціацію з ЄС передбачає проведення масштабних структурних реформ та наявність компетентних державних службовців.

Що ж планують змінити у сфері державної служби?

У законопроект закладено абсолютно новий підхід до прийняття на держслужбу — виключно шляхом відкритого конкурсу на всі посади. Сьогодні ж до держслужбовців I та II категорії таких вимог немає, вони вступають на службу шляхом призначення.

Новим законопроектом також передбачено, що якщо конкурс оголошується на високу державну посаду, то конкурсна комісія може обрати не одного переможця, а кількох – до трьох осіб, які відповідають вимогам. Тоді вже суб’єкт призначення між ними обиратиме найвідповіднішого посаді.

Ще одна інновація, яку передбачає новий законопроект – це рівень оплати чиновників та забезпечення гідного життя. Так, держслужбовець I групи отримуватиме оклад у розмірі семи мінімальних заробітних плат.

Водночас чиновників планують позбавити премій. Тому в проекті закону «Про державну службу» передбачається, що виплата премій держпосадовцям – це радше виняток з правил, лише за певні досягнення, а також за підсумками щорічного оцінювання. Законопроект передбачає, що розмір грошового заохочення має становити не більше 30% від річного посадового окладу. Наприклад, в країнах ЄС премії становлять не більше 10% від річної винагороди.

Разом з тим, звільнитись держпосадовцю тепер буде складніше. Якщо зараз достатньо повідомити про звільнення за два тижні, то тепер потрібно буде – за місяць.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: