Ніч під «Укрнафтою»: побиття нардепа та зведення паркану

Читать на русском

Ввечері 22 березня будівлю держпідприємства «Укрнафти» у Києві, що на Нестерівському провулку, заблокували автоматники, які представлились бійцями «Дніпро-1».

Про це повідомив нардеп від «БПП» Сергій Лещенко, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«Коломойський кинув виклик Порошенку. Вхід до «Укрнафти» просто зараз заблокований автоматниками. Старший – у чорній касці – після декількох хвилин сперечань сказав, що представляє батальйон «Дніпро-1». Що тут робить батальйон територіальної оборони Дніпропетровської області, він відмовився відповісти», – зазначив Лещенко.

Однак глава МВС Арсен Аваков повідомив: «Це нісенітниця. «Дніпра-1» там немає. Охорону «Укрнафти» здійснює приватна фірма, що належить «Укрнафті».

«За фактом перевірки міліція повідомила, що під «Укрнафтою» – тільки охорона «Укрнафти». А «Дніпро-1» – у Дніпропетровську та Кагарлику (під Маріуполем), ще 30 осіб – у Пісках», – заявив Аваков.

Трохи згодом будівлю «Укрнафти» почали обносити залізним парканом. Як зазначив заступник голови правління Віктор Захаров, паркан зводять, адже компанія проводить планові роботи зі встановлення захисних споруд у зв'язку з можливими провокаціями.

Також Захаров заявив, що люди, які охороняють будівлю – це державна компанія «Секьюр Ай Ті», договір з якою було підписано кілька місяців тому. За словами Захарова, представники охоронної компанії мають право на носіння вогнепальної зброї.

Намагаючись потрапити всередину будівлі, між народним депутатом Мустафою Найємом та «охороною» сталася сутичка. Як повідомив сам Найєм, на його прохання потрапити всередину будівлі заступник голови правління «Укрнафти» Віктор Захаров заявив, що не може цього дозволити, оскільки «проводяться роботи».

«Після того як сам Захаров пішов всередину будівлі, я пішов за ним. Біля вхідних дверей сталася сутичка між мною та людьми у камуфляжі. Один з них – у цивільному – вдарив мене кілька разів. Потім били по ногах, відштовхуючи від дверей», – повідомив Найєм.

За словами Найєма, в отвір відчинених дверей було видно, що весь перший поверх будівлі заповнений людьми з металевими щитами.

Після інциденту нардеп звернувся до працівників ППС, які перебувають на посту біля «Укрнафти» та виклав ситуацію. За словами Найєма, вони викликали міліцію, яка має прибути на місце події. Трохи згодом Найєм написав заяву в міліцію про побиття біля будівлі «Укрнафти» у присутності керівництва компанії.

Сам же Ігор Коломойський, який приїхав під офіс «Укрнафти» зазначив, що «жодних позапланових ситуацій немає», а все, що відбувається навколо підприємства – «планові роботи проти рейдерів».

Нагадаємо, 19 березня на засіданні наглядової ради «Укртранснафти» було прийнято рішення відсторонити голову правління компанії Олександра Лазорка. Тимчасово, до 10 серпня, здійснювати повноваження глави «Укртранснафти» призначений Юрій Мірошник.

У той же час сам Лазорко забарикадувався в будівлі компанії і заявив, що має намір оскаржити своє звільнення в суді. Увечері того ж дня голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський в супроводі озброєних людей прибув до київського офісу «Укртранснафти». Пізніше до будівлі «Укртранснафти» під'їхав і перший заступник Коломойського Геннадій Корбан. З офісу компанії намагалися вигнати новопризначеного і. о. голови правління Мірошника.

Пізніше Коломойський звинуватив команду президента України Петра Порошенка у спробі рейдерського захоплення «Укртранснафти». За його словами, за спробою захоплення, ймовірно, стоїть заступник глави фракції «Блоку Петра Порошенка» у Верховній Раді Ігор Кононенко.

20 березня Коломойський заявив, що домовився з Порошенком і прем'єром Арсенієм Яценюком про залучення до перевірки «Укртранснафти» аудиторських компаній «великої четвірки» (британська Pricewaterhouse Coopers, американська Deloitte Touche Tohmatsu, британська Ernst & Young і голландська KPMG).


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: